Dobrá zpráva pro pacienty: zdravotnické pomůcky mají zlevnit

TNBiz, 11.6.2018

Pacienti možná od Nového roku ušetří stovky miliónů korun za zdravotnické pomůcky. Plně hrazené by mohly být například ortézy, berle nebo mechanické vozíky. Počítá s tím novela zákona, kterou přijala vláda. Pojišťovnám by měly zvýšené náklady kompenzovat nižší ceny od výrobců.

Janě vážné onemocnění nikdy nedovolilo postavit se na vlastní nohy. Za svůj život má čtvrtý vozík. Ten poslední jí pojišťovna proplatila celý, ovšem bylo to jen v základu. Tedy bez potřebného vybavení k plné samostatnosti.

"Malý schůdek dělá tomu vozíku problém, takže si kvůli tomu musím pořídit překračovač obrubníků, jak se tomu říká, a to stojí 5500. A ty pojišťovna nehradí, i když to vlastně potřebuji každý den," vysvětlila Jana Augustynová.

Kvůli vysoké ceně elektrického vozíku nyní Jana nedosáhne ani na další zdravotnické pomůcky. "Třeba zvedák do vany, takže jsem to vyřešila, že jsem si ho půjčila a každý měsíc platím půjčovné," doplnila Augustynová.

Od příštího roku by mělo být vše jinak. Vláda přijala novelu zákona, která seznam pomůcek, na které pojišťovny přispívají nebo je proplácejí, výrazně rozšíří. A zvýší se i samotné příspěvky. Pomůcky které byly pacientovi hrazeny ze 75 %, by měly být od nového roku zadarmo.

Doplácet už bychom neměli například ani za obvazy, ortézy, protézy, brýle, naslouchátka, berle nebo bandáže.

"Bude jasně v příloze zákona kategorizační strom, kde je několik základních skupin, ať jsou to diabetici nebo osoby se sluchovým postižením a podobně," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pacienti by se díky novele měli rychleji dostat k modernějším pomůckám. Ty jsou nyní do systému úhrad zadávány jednou za půl roku, nově by to mělo být každý měsíc. Novela reaguje na zrušení dosavadního sytému ústavním soudem. Podle něj byl netransparentní a dával prostor korupci.

"Nebylo jasné, jak se ty prostředky dostávají do toho systému úhrad," doplnil Vojtěch. Nový systém má pacientům ušetřit několik stovek milionů korun. Podle ministerstva zdravotnictví ale pojišťovny o peníze nepřijdou.

"My tam zavádíme několik mechanismů, jak se dá snížit mechanická cena toho zdravotního prostředku, jednak cenová soutěž a pak dohoda o nejvyšší ceně," vysvětlil Vojtěch. V praxi to znamená, že budou předepisovány pomůcky s nejnižší cenou od výrobce a bude dán i strop pro cenu nejvyšší. Novelu zákona musí nyní schválit poslanci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky