Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  07.06.2018 11:09:18

Ekonomiku ohrožují tři bubliny: akciová, dluhopisová a nemovitostní

Centrální banky učinily světovou ekonomiku mimořádně závislou na extrémně levných půjčkách. Státy, firmy i obyvatelstvo mají vzhledem k HDP extrémní dluhy. Hospodářství se přehřívají a vznikají na nich tři hrozivé bubliny současně. Akciová, dluhopisová a nemovitostní. U všech těchto aktiv se vychýlil pomyslný investiční trojúhelník (likviditavýnos – riziko) v neprospěch investora.

Akcie

Zažívají ojedinělý růst, přispívá k němu obrovské množství likvidity na trhu, respektive nákupy nadhodnocených akcií. Zvyšování úrokových sazeb centrálních bank navíc dost možná způsobí změnu trendu a prostor pro další růst akciových trhů je již minimální, nelze tudíž ani příliš počítat s růstem dividendových výnosů. Minima hodnoty akcií očekáváme v letech 2019 a 2020.

Dluhopisy

Výnosy ze státních dluhopisů klesly v roce 2016 na historická minima a velká část dluhopisů se v Evropě a Japonsku obchodovala se záporným výnosem. V roce 2017 došlo k obratu a výnosy na všech typech dluhopisů začaly významně růst a pro rok 2018 počítáme s jejich dalším růstem. Hrozí ovšem, že část dlužníků nebude schopna splácet své závazky, a to včetně mnoha předlužených států. Z tohoto důvodu mohou investice do dluhopisů představovat riziko.

Nemovitosti

Trh nájemních nemovitostí u nás i ve světě zažívá v posledních třech letech významný boom. Můžou za to extrémně levné hypotéky, které způsobily vlnu umělé poptávky po nemovitostech. V důsledku toho ale vylétly ceny bytů i dalších nemovitostí. Výnosyinvestic jsou díky tomu nízké. Od konce roku 2017, kdy ČNB zvýšila úroky a zpřísnila podmínky pro poskytnutí hypotečních úvěrů, se rovněž začaly jejich sazby mírně zvedat. V roce 2018 mohou ceny nemovitostí ještě růst v důsledku doběhu poptávky, kdy běžní lidé budou chtít dosáhnout na „dostupnou“ hypotéku za ještě snesitelných úrokových sazeb. V následujících třech až čtyřech lze ovšem čekat propad cen.

Kryptoměny

Investovat do kryptoměn doporučujeme pouze zkušeným investorům. V tomto oboru je mnoho nekalostí a podvodů a je potřeba si přiznat, že jako všemi akceptované platidlo mohou přežít jen jedno až dvě procenta z dnes existujících virtuálních měn. Zdrojem rizik i nejistoty jsou ale i regulační opatření a legislativní změny jednotlivých vlád, které se zřejmě postupně budou snažit mladé odvětví kryptoměn dostat pod svou kontrolu. V konečném důsledku by ale mohly ztížit pozici zmíněným podvodům a omezit nekalosti. Kryptoměny aktuálně podléhají vysoké volatilitě a nelze vyloučit ani jejich ještě výraznější propad, než nastal počátkem roku. U bitcoinu by nás příliš nepřekvapilo minimum někde okolo čtyř tisíc dolarů za jednu virtuální minci. I taková cena ovšem představuje v horizontu uplynulého roku až dvou značné zhodnocení. Na druhou stranu, mít kryptoměnách rozumně zainvestováno malé procento svého portfolia může být spekulativní sázkou na významné zisky.

Zlato a stříbro

Drahé kovyroce 2017 zažily příznivý rok a zhodnocovaly.  V prosinci 2015 bylo zlato na úrovni 1 046 dolarů, o rok později vzrostlo na 1 123 dolarů, a v roce 2017 už dosáhlo 1236 dolarů za trojskou unci. Přitom trh drahých kovů je poměrně podhodnocený - poměr ceny zlata k akciím, takzvaný Dow/Gold, je na nejvyšších hodnotách za dvanáct let. Zlato je nyní zhruba 19krát levnější než akciový index Dow Jones. Nejiná situace je u stříbra.  Ceny drahých kovů potlačí nahoru kombinace rostoucí inflace a rizik, které jsou spojeny s ostatními investičními nástroji. 

Původní zdroj článku: http://nazory.e15.cz/komentare/komentar-pavla-ryby-ekonomiku-ohrozuji-hned-tri-bubliny-naraz-1346490

Více o investicích, penězích a ekonomických cyklech se můžete dozvědět na přednášce CYKLY BOHATSTVÍ, kterou pořádáme 20. června a 17. července 2018 na VŠE v Praze. Vstupenky získáte na info@goldengate.cz. 


Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 31. 12. 2016 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 8,2 miliardy Kč. Více informací na www.goldengate.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688