Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  06.06.2018 11:52:55

Stav českého průmyslu? Nic velkého se neděje

Po březnovém propadu se česká průmyslová výroba vrátila k meziročnímu růstu. I přesto, že nebylo dosaženo optimistického odhadu trhu dosahujícího 9 %, není nutné slabší dynamiku nikterak přeceňovat.

„Vinou počtu pracovních dní vykazuje březnová a dubnová statistika průmyslové výroby nejasný signál o skutečném stavu sektoru,“ okomentoval data ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. V březnu bez očištění o vliv počtu pracovních dní klesla meziroční výroba o 1,1 %, v dubnu pak vzrostla o 5,5 %. S očištění je tomu naopak, březnová rostla o 5,5 % a dubnová klesla o 0,2 %. V meziměsíčním očištěném srovnání pak byl dubnový průmysl slabší než ten březnový. Naopak počet nových zakázek v dubnu vzrostl.

„Hlavní zpráva z průmyslu tak zní: nic velkého se tu neděje. Průmyslová výroba si i na jaře držela dobrou kondici, a to i přes zvýšenou volatilitu tempa růstu. Výsledky průmyslové výroby tím pádem nebudou nejdůležitějším argumentem pro další vývoj měnové politiky ani chování finančních trhů,“ je přesvědčen Šoltés

Co se týče nových zakázek, v dubnu zrychlily pouze o 0,6 %. „Podprůměrná dynamika byla tažena zejména dvouciferným poklesem nových zakázek ve výrobě automobilů, zatímco u řady dalších odvětví rostly nad průměrem letošního roku,“ uvedl hlavní ekonom banky ING Jakub Seidler. „Kromě vysoké srovnávací základny a možné přesycenosti trhu může za zpomalováním výroby automobilů stát i příchod nové emisní normy, která má začít v EU platit od podzimu letošního roku. Díky tomu mohla část automobilek pozastavit výrobu některých modelů či typů motorů, které by nemusely normu od konce letošního roku splňovat,“ doplnil.

Podle Seidlera byla dubnová průmyslová produkce ovlivněna řadou jednorázových vlivů, proto není nutné slabší dynamiku přeceňovat. „Celkově je však dynamika průmyslu v letošním roce slabší, což souvisí s vysokou srovnávací základnou minulého roku, omezenými kapacitami výrobců a zpomalováním váhově nejvýznamnější výroby automobilů,“ konstatoval ekonom.

I tak ale řada významných tuzemských průmyslových odvětví zůstává letos nadále silná a roste v rozmezí 5 až 10 %, doplnil Seidler. „Díky zvolnění dynamiky automobilovém průmyslu očekáváme, že dynamika průmyslu po téměř 7% růstu v roce 2017 letos zpomalí blíže k 4 %. To je však v kontextu omezených kapacit výrobců a vysoké srovnávací základny minulého roku nadále pozitivní dynamika,“ uzavřel.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688