Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.06.2018 15:33:38

Financial Times: Vraťme Ameriku do roku 1929


Republikánský senátor Ben Sasse to vyjádřil nejlépe: Vraťme Americe její velikost by nemělo znamenat Vraťme Ameriku do roku 1929. Většina světa, včetně většiny amerických obchodníků, vidí trestající obchodní kroky Donalda Trumpa podobně. Hledají ekonomickou logiku tam, kde žádná není. Jeho impulzy jsou politické. I když uvalení cel na kovy a dovoz aut povede ke ztrátě amerických pracovních míst, kroky Donalda Trumpa jsou míněné pro "zapomenuté Američany". Budou cítit, že si jich někdo všímá, i když je to přijde draho, napsal dnes komentátor listu Financial Times Edward Luce.

Největší cena je ale geopolitická. Trump se rozhodl zdůvodnit uvalení cel národní bezpečností jen proto, že se to hodilo. Nechvalně známý paragraf 232 obchodního zákona (z roku 1962 umožňující prezidentovi omezit dovozy a uvalit neomezená cla, pokud je ohrožena národní bezpečnost, pozn. ČTK) byl použit dosud jen dvakrát - pokaždé to bylo do určité míry oprávněné. Donald Trump se jen minimálně snaží zdůvodnit uvalení cel na ocel z Kanady a EU na základě národní bezpečnosti. Vybral si paragraf 232, protože nabízí americkému prezidentovi maximální prostor dělat, co chce.

Používá stejný zákon k ospravedlnění nadcházejících represivních cel na dovoz zahraničních aut. Ale může se stát, že dojde na přísloví Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Trump rozbil základní pravidlo transatlantických obchodních vztahů a nyní je nebude moci znovu slepit. Nahrazuje systém pravidel politickým rozmarem. Správná odpověď Evropy - jako stoupence volného obchodu - by byla, aby nereagovala vůbec nijak. Ale EU, která má připravený seznam odvetných cílů, včetně Harley-Davidsonů, bourbonu a džínů, má politickou povinnost podniknout odvetu. EU se také obrátí na Světovou obchodní organizaci (WTO).

A pak tu je Čína. Podle zdravého rozumu by se Donald Trump měl spojit s hlavními obchodním partnery a spojenci k tlaku na Čínu, aby svůj projekt rozvoje zpracovatelského průmyslu Made in China 2025 otevřela světovým pravidlům pro investice. Další země si jako USA stěžují na čínskou praxi nuceného převodu zahraničních technologií. Ale Donald Trump si odcizuje spojence ve chvíli, kdy by je mohl nejvíc potřebovat.

Zahájit současně obchodní válku s americkými spojenci i protivníky neodpovídá žádným známým mezinárodním pravidlům logiky. Zvýší ceny doma, sníží počet amerických pracovních míst a omezí globální vliv Ameriky. Varování, že by Trumpovy kroky mohly rozbít WTO také nepadnou na úrodnou půdu. Takový výsledek si Donald Trump možná i přeje. Jeho hlavní obchodní vyjednavač Robert Lighthizer si dlouho na tuto globální instituci stěžuje. Trump často napadá nezvolené americké soudce. Bezpochyby by mohl získat víc retweetů tirádou proti nezvoleným zahraničním soudcům.

Američtí obchodní partneři se učí, jak rozumět Donaldu Trumpovi a je to pro ně tvrdá škola. Americký prezident je odhodlán vést obchodní válku všech proti všem. Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden dělal paralelu ke 30. letům a mluvil o "moderních náměsíčnících". Ale to je mizerná metafora. Donald Trump ví přesně, co dělá. Fakt, že ohrožuje globální řád, je důležitým rysem jeho akcí, nikoli nedopatřením.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688