TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.05.2018 13:25:37

Kuřáků za rok od zákazu ubylo 3,5 procenta. Více lidí chce i přestat

U příležitosti Světového dnu bez tabáku, který připadá na 31. květen, vstoupil přesně před rokem v účinnost tzv. protikuřácký zákon, který má za úkol chránit zdraví občanů před účinky tabákového kouře. Výsledky výzkumu Státního zdravotního ústavu (dále jen SZÚ) ukazují, že počet kuřáků za poslední rok prokazatelně klesl.

V listopadu 2017, tedy po necelém půlroce účinnosti zákona, realizoval SZÚ výzkum o spotřebě tabáku v dospělé populaci České republiky. Z výsledků plyne, že v ČR bylo v roce 2017 celkem 25,2 % kuřáků. Denně kouří 18,4 % lidí, příležitostně pak 6,8 %. Oproti roku 2016 došlo k poklesu aktuálních kuřáků o 3,5 %. Čísla SZÚ dále hovoří o tom, že oproti roku 2016 byl zaznamenán v roce 2017 téměř pětiprocentní nárůst pokusů přestat kouřit. SZÚ se při svém výzkumu dotazoval i na spokojenost se zákazem kouření v restauracích, hospodách a barech, tu vyjádřilo 61,4 % respondentů – 72,2 % nekuřáků a 29,2 % kuřáků.

 

"V důsledku nemocí souvisejících s kouřením u nás každý den zemře jeden autobus plný lidí a celospolečenské náklady způsobené kouřením jsou 100 mld. korun ročně. To jsou alarmující čísla, která nás vedou k opatřením na ochranu zdraví našich občanů. A to je naše priorita,“ řekl dnes ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví si na přelomu března a dubna nechalo agenturou STEM vypracovat sociologický průzkum, který zjišťoval názory české veřejnosti na protikuřácký zákon. Výsledky jasně ukázaly, že většina veřejnosti vnímá protikuřácký zákon jako pozitivní opatření. Průzkum dále ukázal, že zákaz kouření nemá vliv na návštěvnost restauračních zařízení. Více než třetina veřejnosti by zákon nechala beze změny a desetina lidí by ho dokonce ještě zpřísnila.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688