Josef Němeček (Patria Finance)
Okénko investora  |  30.05.2018 10:07:24

OTP Bank. Regionální hráč s rostoucími čistými zisky

OTP Bank je největší maďarská banka poskytující retailové i korporátní bankovnictví a přidružené finanční služby jako je pojištění, hypotéky, leasing, privátní bankovnictví nebo asset management. Společnost provozuje zhruba 1 500 poboček v Maďarsku a v osmi okolních zemích: Bulharsku, Chorvatsku, Černé hoře, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Slovensku a UkrajiněPatria Finance, v rámci cíle nabídnout lokálním investorům možnost obchodovat významné a atraktivní zahraniční cenné papíry "s českou stopou" na domácím trhu a v české koruně, přivádí na trh Free Market pražské burzy celkem 11 nových zajímavých titulů, které Vám představujeme také na Patria.cz. Samotný projekt dual listingu odstartoval 22. května. Ve spolupráci pražské burzy s Patrií a členy burzy Wood & Co a Raiffeisen je  Praze nově obchodováno celkem přes 30 atraktivních zahraničních emisí.

Domácí byznys tvoří téměř 50 % čistých tržeb (čistá úroková marže, poplatky a provize, ostatní příjmy), druhým nejvýznamějším trhem je pro OTP Rusko (16,4 %) následované Bulharskem (14,2 %). Free float OTP dosahuje vysokých 77 %, neboť společnost nemá zahraniční matku, ale roztříštěnou vlastnickou strukturu. Jejími většími akcionáři jsou domácí MOL (8,6 %) a ruská rodina Rahimkulov (8,2 %). Tržní kapitalizace přesahuje 3 tril. HUF (11,6 mld. USD).

Banka byla založena 1949 jako Národní spořitelní banka pod státní taktovkou. Po revoluci byla v roce 1990 zprivatizována a od roku 1995 se obchoduje na trhu. Okolo roku 2000 započala svoji zahraniční expanzi a do roku 2006 vstoupila na sedm trhů ve střední a východní Evropě.

Strategie a hospodaření

 Silný růst úvěrového portfolia (kolem deseti procent ročně) je, podobně jako u ostatních regionálních bank, vyvažován poklesem čisté úrokové marže, která však patří stále k nejvyšším v regionu (4,3 % za 1Q18). Podle guvernéra centrální banky Nagyho má Maďarsko stále prostor pro úvěrovou expanzi (12 % ročně v blízké budoucnosti), a to vzhledem k relativně nízké zadluženosti maďarských domácností v poměru k HDP a svižnému růstu mezd. Maďarská monetární politika se přitom nachází stále ve fázi kvantitativního uvolňování - na rozdíl od sousedního Rumunska nebo České republiky zde zvyšování základních sazeb dosud nezačalo.

Banka chce kromě organického růstu expandovat i cestou akvizic. V domácím Maďarsku podle CEO Csanyiho žádná banka na prodej momentálně není. Zaměří se proto na region CEE, hlavně na Slovensko a Rumunsko. V blízkém horizontu chce realizovat i několik potenciálních příležitostí v objemu až 1 miliardy EUR. Dodejme, že letos zatím příliš úspěšná nebyla: akvizici Banca Romaneasca zhatil rumunský regulátor.

Silný růst akcií v posledních pěti letech (+124 %, což je 17,5 % ročně) přičítáme zvyšujícím se čistým ziskům, zejména díky klesajícím nákladům na riziko. Banka se historicky potýkala s velmi vysokým podílem nesplácených půjček. Těmi se však za poslední zhruba 3 roky díky lepšícímu se ekonomickému klimatu dokázala „prokousat“ a snížit podíl neperformujícíh půjček z 20 % pod 10 % v současnosti.

Celý seriál "PŘIVÁDÍME" si můžete přečíst na Patria.cz zde. 

Silvia Holá

Josef Němeček

Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na finanční trhy, bankovnictví a hospodářskou politiku. Specializoval se na analýzu dat z ekonomiky finančními trhy. Během studií utvářel zpravodajství z finančních trhů v rámci Hospodářských novin. Několik let vedl Public Relations a propagaci v oblasti vládní podpory exportu. Následně zodpovídal za Business Development v přední tuzemské poradenské skupině. Věnoval se vlastním projektům v oblasti PR. Pět let se v rámci Patria Online podílel na chodu a rozvoji investičního portálu Patria.cz. Od jara roku 2014 se podílel na startu finanční skupiny Roklen Fin, byl šéfredaktorem ekonomického a investičního portálu Roklen24.cz. Od roku 2016 působí ve skupině Patria se zodpovědností za vedení portálu Patria.cz.



Patria Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688