TNBiz (TN.cz)
30.05.2018 06:58:19

Sucho stále trápí velkou část země. Zákaz zalévání nařizuje stále více obcí

Kvůli suchu jsou stále další obce nuceny vyhlašovat zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů pitnou vodou. Problémy hlásí hlavně menší obce napříč celou republikou. Průtok v mnoha řekách je na minimu či na úrovni sucha.

Mnoho studní je poloprázdných, menší vodovody nemají dostatek vody, celá řada obcí je tak nucena vyhlašovat kvůli suchu omezení a zákazy. Týká se to mnoha obcí v celé republice.

"Obec Přívětice z důvodu ochrany vodního zdroje s okamžitou platností až do odvolání zakazuje zalévání zahrádek, mytí automobilů a napouštění bazénů z obecního vodovodu," zveřejnila obec na Plzeňsku na svých internetových stránkách a doplnila: "Vyzýváme občany k maximálnímu šetření vodou z obecního vodovodu!!!"

Problémy se dotýkají také středních Čech, regulační opatření vydalo například město Sedlec - Prčice, zákaz zalévání a napouštění bazénů platí pro ty, kdo jsou napojeni na veřejné vodovody JUSPR (Jetřichovice, Uhřice, Přestavlky, Mešetice, Sedlec a Prčice), Vchotice, Vrchotice - František, Kvasejovice, Záběhlice - Dvorce - Rohov.

"Důvodem pro vydání regulačního opatření je dlouhotrvající extrémní sucho, jehož vlivem dochází ke snížení hladiny vody ve vodních zdrojích," upozorňuje rada města.

Zvýšené odběry mohou vést až k výpadkům dodávek vody, město varuje, že v případě nerespektování bude nuceno přistoupit k přerušování dodávek pitné vody. To může vést ke kolísání tlaku, zakalení vody a zanášení spotřebičů.

Krizová situace panuje v Mnichovicích, kde byly dodávky vody obnoveny až v úterý ráno. "Voda může prskat, provádí se postupné odvzdušňování řádů. Cisterny s pitnou vodou budou přistaveny do ulic Skuhrovecká před č.p.149, Náves na Božkove - Svahová ulice,Památné lípy, Nádražní," zveřejnilo město na Facebooku. Voda stále neteče v části Božkova.

 

 

Po dohodě s provozovatelem vodovodu VaK Zápy k regulaci přistoupila například obec Bašť.

Sucho trápí také řadu obcí na Moravě. "Obec Lipůvka v důsledku dlouhodobého sucha vydává zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů pitnou vodou z veřejného vodovodu," zveřejnil starosta obce Ivo Pospíšil. Zákaz je platný až do odvolání.

Na Zlínsku platí omezení například pro obci Lukoveček. Zákaz zalévání zveřejnila Moravská vodárenská na svých internetových stránkách. 

Voda chybí i v řekách. Sucho nebo velmi nízké průtoky hlásí celkem 57 stanic napříč celou republikou. Povodí Moravy kvůli tomu svolalo dosud největší pracovní skupinu. "Poprvé za 40 let se vodohospodářům nepodařilo po zimě naplnit vodní nádrž Vranov," zveřejnil mluvčí společnosti Petr Chmelař. Vzhledem k dlouhodobému měsíčnímu průměru jsou vodnosti většiny toků podnormální.

V přiloženém videu pak jeden z příkladů dokládajících změnu klimatu – subtropické ovoce na jihu Moravy.

 

Bouřky, před kterými aktuálně platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, zmenšují panující sucho jen částečně, přinášejí vláhu, která rychle odteče. Pršet by ke zlepšení stavu muselo delší dobu. 

 

Jak výjimečné je současné sucho - a má tento zásadní problém vůbec nějaké řešení?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty