TNBiz (TN.cz)
Práce  |  29.05.2018 23:17:50

Za práci v Německu německé platy. EU schválila nová pravidla

Pokud firma vyšle zaměstnance, aby vykonával práci v jiné členské zemi EU, bude mu muset platit mzdu odpovídající tomu, co za stejnou práci berou lidé v hostitelské zemi. Novou směrnici o vysílání pracovníků schválil v úterý Evropský parlament. Pravidla se nebudou týkat řidičů kamionů.

Nová směrnice by podle europoslanců měla zajistit lepší ochranu vysílaných pracovníků a zajistit spravedlivější hospodářskou soutěž. Zatímco firmy ze západní Evropy návrh většinou podporovaly, ve střední a východní Evropě panoval ke směrnici rezervovaný postoj.Až na odbory, které novou úpravu podporovaly.

"Dobrá zpráva pro zaměstnance. A nyní prosadit závazný evropský pilíř sociálních práv!" ocenil na twitteru schválení směrnice Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a zároveň stanovil další cíl.

"Toto je klíčové hlasování tohoto volebního období, které odráží sociální, hospodářskou a politickou realitu v Evropské unii. Nastavuje jasný kurz směrem k sociálnější Evropě se spravedlivější hospodářskou soutěží mezi podniky a lepšími právy pracujících. Evropský parlament hlasováním pro tuto dohodu poskytl pracovníkům větší práva a společnostem zajistil nezbytnou ochranu," uvedla zpravodajka Elisabeth Morin-Chartierová, francouzská europoslankyně reprezentující Evropskou lidovou stranu.

Pro materiál hlasovalo 456 europoslanců, 147 bylo proti a 49 se zdrželo hlasování. Obecná pravidla pro odměňování zaměstnanců v hostitelském státě se budou vztahovat na zaměstnance, které do tohoto státu pošle firma z jiné členské země. Členské státy mohou navíc na pracovníky vyslané na své území rozšířit platnost třeba kolektivních smluv. Pravidla se nebudou týkat řidičů kamionů. Tuto oblast bude v budoucnu řešit samostatný právní předpis.

V případě vyslání na práci do ciziny musí navíc zaměstnavatel hradit zaměstnancům náklady na cestu, stravování a ubytování a tyto výdaje by zaměstnancům neměly být strhávány z platů. Práce v zahraničí by měla trvat nejdéle rok, to lhůtu může prodloužit o dalších šest měsíců.

"Evropa se rozhodla pro stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě. A to je obrovský úspěch. Kolegové mohou být opět kolegy a ne konkurenty. Jde o důležitý krok směrem k vytvoření sociální Evropy, která chrání pracovníky a brání společnostem pouštět se do soupeření o co nejnižší míru ochrany či odměny, Evropy, která nešetří za každou cenu, ale stará se o obyčejné pracující lidi," uvedla další ze zpravodajek, nizozemská europoslankyně za socialisty Agnes Jongeriusová (S&D, NL).

Rezervovanější postoj České republiky k návrhu vyjádřila ve své zprávě europoslankyně Martina Dlabajová (ANO), která byla stínovou zpravodajkou. "Bohužel se nepodařilo udržet potřebnou vyváženost mezi zachováním volného pohybu služeb a ochranou práv pracovníků," řekla Dlabajová.

"Vydáváme se cestou omezování, které je pro naše podnikatele neúnosné, a obávám se, že pohyb služeb po EU bude možný už jen v jednosměrce. Tyto základní evropské hodnoty přece musíme chránit, ne je obcházet.“, dodala," česká europoslankyně.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688