TNBiz (TN.cz)
27.05.2018 19:58:24

Záplavy v poušti: Omán zasáhl cyklon. Jedna dívka zemřela

Omán na Arabském poloostrově zasáhl cyklon Mekunu, který už předtím zničil ostrov Sokotra zapsaný na seznamu UNESCO. Tam odnesl do moře desítky lidí i vzácných zvířat. Teď je zatím hlášeno nejméně pět mrtvých a 60 pohřešovaných. Řadu míst zasáhly i povodně. Někde napršelo během pár hodin víc vody, než za několik posledních let dohromady.

Vodopády jak na rozvodněné Niagáře. Pro Omán v tropickém podnebném pásu je to ale výjimečná podívaná.

Voda z rezervace Wadi Darbat po několika hodinách zasáhla města na pobřeží. Velké škody hlásí druhé největší město sultanátu - Salála. Tam také zahynula čtrnáctiletá dívka, když ji zasáhly dveře. Vítr v nárazech dosahoval až 200kilometrové rychlosti.

"Jsme připravení situaci zvládnout, z některých částí země jsme lidi přesunuli do bezpečnějších míst, na kterých jsme stihli zařídit evakuační centra. Přesunujeme tam doopravdy hodně lidí," prozradil Mohsin bin Ahmed al-Abri, policejní velitel v zasažené oblasti.

Nakonec jich bylo přes deset tisíc. Nejvíc lidí opustilo právě Salálu, kde během několika hodin z nebe spadlo dvacet centimetrů vody. To tu obyčejně naprší za dva roky.

Ománci měli z cyklonu velký respekt. Už ve středu zpustošil ostrov Sokotra. Ten je díky unikátnímu ekosystému a výjimečným zvířecím a rostlinným druhům na seznamu přírodního dědictví Unesco. Cyklon podle všeho do moře odnesl desítky lidí i vzácných zvířat.

"Měli jsme velký strach. Bydlíme jen kousek od pobřeží," uvedl místní obyvatel Sahid Kasmi.

Také v Ománu způsobil cyklon velké škody. Desítky tisíc lidí jsou bez elektřiny a některá místa zůstala odříznutá od světa. Cyklony nejsou v Ománu obvyklé, naposledy tam živel zabíjel před jedenácti lety.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty