Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.05.2018 15:19:18

Samsung má podle soudu zaplatit 539 milionů USD firmě Apple


Americký soud uložil firmě Samsung zaplatit konkurenční společnosti Apple náhradu škody v celkové výši 539 milionů dolarů (téměř 11,9 miliardy korun) za ilegální kopírování patentovaných prvků, zejména designových, u chytrých telefonů. Informovaly o tom ve čtvrtek světové agentury. Apple ve čtvrtečním prohlášení vyjádřil radost nad tím, že porota souhlasila s tím, že Samsung má platit za kopírování jejích produktů. Akcionáři jsou ale o něco chladnější. Titul dnes před 15:00 přidával v předburzovní fázi slabounkých 0,05 %.

Čtvrteční verdikt je jen posledním důsledkem právní bitvy, která mezi oběma velkými rivaly ve světě chytrých mobilních telefonů začala v roce 2011. Už předchozí soudní výroky konstatovaly, že Samsung porušil některé patenty firmy Apple, ale výše odškodného se stala předmětem vleklých právních sporů.

Americký nejvyšší soud v roce 2016 určil, že soud nižší instance musí přezkoumat oprávněnost velké části (399 milionů dolarů) z dříve uloženého odškodného ve výši 548 milionů dolarů.

V nejnovějším verdiktu soudní porota přiznala výrobci iPhonů 533,3 milionu dolarů za porušení takzvaných designových patentů a 5,3 milionu dolarů za technické patenty.

Pokud čtvrteční verdikt potvrdí odvolací soud, bude muset Samsung ještě doplatit přibližně 140 milionů dolarů, informovala agentura Reuters.

Apple si nárokoval celkovou sumu přesahující miliardu dolarů, zatímco Samsung tvrdil, že sporná částka 399 milionů dolarů by měla být snížena na 28 milionů.

V nynějším sporu jde o to, zda se má náhrada škody vypočítat z celkového zisku z prodeje smartphonů porušujících patent, nebo zda se má stanovit na základě jednotlivých okopírovaných prvků, jako jsou přední kryt a displej.

Apple a Samsung vedou od dubna 2011 řadu právních sporů v mnoha zemích, od roku 2014 již jen v USA, ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Spory se týkají nejen technických parametrů, ale i vzhledu. Právní bitvu odstartoval Apple v dubnu 2011, když u federálního soudu v Kalifornii zažaloval Samsung, že některé jeho telefony a tablety (Nexus S, Epic 4G, Galaxy S 4G nebo Samsung Galaxy Tab) kopírují výrobky Applu - iPhone a iPad. Samsung tentýž měsíc obvinil Apple v několika zemích z porušování patentových práv a v červnu 2011 podal stížnost u americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC). "Válka chytrých telefonů" se poté rozhořela naplno nejen v USA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688