Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  24.05.2018 10:42:29

Dolarový svět

Greg Ip, hlavní ekonomický komentátor The Wall Street Journal, ve své analýze popsal zdánlivou záhadu, proč má politika Federálního rezervního systému a posléze kurz dolaru a jeho úrokové sazby tak zásadní vliv i na velmi vzdálené ekonomiky, které se Spojenými státy propojují pouze relativně omezená přímá pouta. Například taková Argentina ze Spojených států dováží pouze 15,4% svých celkových importů, přesto růst sazeb amerických desetiletých vládních dluhopisů o cca. 0,25% a následné mírné posílení dolaru vyprovokovalo natolik rozsáhlý výprodej argentinské měny, že její centrální banka byla nucena zvýšit svoji základní sazbu o celých 12,75% a obrátit se na MMF.

Odpověď je poměrně jednoduchá: dolarizace globální ekonomiky. (Nejen) rozvojovým ekonomikám pravidelně chodí dolarové faktury i odjinud, než ze Spojených států - celkem 87,6% Argentinských importů je fakturováno v dolarech, zdaleka nejde pouze o ropu a podobné komodity, jedná se i velkou většinu “běžného” zboží, obdobný obrázek platí i pro další ekonomiky - Turecko 60%, Indonésie 80%, Japonsko (které rozhodně nespadá do kategorie “rozvojová země”) 71%. Kromě toho jsou v dolarech denominovány citelné objemy vládních a korporátních dluhopisů, takže případné oslabení těchto měn vůči dolaru znamená pro tyto ekonomiky růst jejich dluhového břemene. Silnější dolar a vyšší sazby tudíž sice znamenají pro značnou část světa rostoucí poptávku ze Spojených států, cenou za to jsou ale bobtnající dluhy, vyšší sazby a dražší dovozy.

 

Graf ukazuje podíl dolarových plateb na celkových importech jednotlivých zemí (černě) a srovnává jej s podílem importů ze Spojených států. Na tomto grafu je zřetelně vidět síla eura. Státy eurozóny a na ně navázané ekonomiky jako Česká republika, Maďarsko či Švýcarsko vykazují podstatně menší podíl dolaru na celkových importech. “Jazykem” jejich mezinárodního obchodu je totiž převážně euro. To je něco, co se ostatním velkým ekonomikám, jako je Japonsko (71%), Spojené království (50%) či přes všechen humbuk Čína, nepovedlo. Většina jejich zahraničního obchodu je stále fakturována v dolarech, či v menším měřítku v eurech.

David Navrátil, Jan Žemlička 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688