Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  23.05.2018 20:47:07

Státní půjčky na bydlení pro mladé jsou jen plácnutí do vody, změnit se musí legislativa

Až dva miliony korun na nový dům a 1,2 milionu na nový byt. Tolik chce půjčit současná vláda v demisi mladým lidem do 36 let na pořízení vlastního bydlení. Úroková sazba by měla být o něco nižší než u hypoték poskytovaných komerčními bankami a doba fixace by se podle plánu mohla protáhnout až na 20 let. Na první pohled bohulibý plán však má hned několik závažných nedostatků.

Prvním je zvolená maximální výše státního úvěru. Předkládající ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová sice tvrdí, že necílí na Prahu či velká města, nýbrž na regiony. Ani tam by však maximální nabízená částka nemusela často stačit. Nové byty za milion korun totiž těžko seženete i v okresních městech, kde jejich cenu zvyšuje jejich nedostupnost kvůli mizivé výstavbě. Stejně tak postavit rodinný dům za dva miliony bude velmi obtížný úkol, zvlášť při současném rychlém růstu cen stavebních prací. Pokud navíc nevlastníte vhodný pozemek, tak se do tohoto limitu nevejdete vůbec.

Že je nastavená výše státní hypotéky dost malá, dokládá i průměrná výše hypotéky poskytnuté komerčními bankami. Ta na konci loňského roku vzrostla na 2,15 milionu korun, přičemž nad dvoumilionovou hranicí se drží nepřetržitě od listopadu 2016. V tom jsou data za celou republiku, tedy včetně regionů.

Pozitivní změnou oproti původnímu státnímu programu má být zvýšení půjčky až na 80 procent hodnoty nemovitosti. Oproti původním 50 procentům to progres je, ale jde pouze o dorovnání nabídky komerčních bank, které po výzvě České národní banky (ČNB) většinu hypoték poskytují do této výše. Otázkou tak zůstává, co kromě nepatrně nižší úrokové sazby nabízí státní hypotéka v porovnání s tou od komerční banky navíc.

Zásadním problémem zůstává objem peněz, který na tuto podporu plánuje vláda dát. Pro letošní rok počítá s 650 miliony korun, v dalších letech pak počítá s jednou miliardou korun. To je jen nepatrný zlomek z celkového objemu hypotečního trhu. Jen loni totiž komerční banky poskytly hypotéky za 224 miliard korun. Proto si myslím, že jde jen o plácnutí do vody, které žádný reálný význam mít nebude.

Pokud to současná vláda myslí s podporou bydlení pro mladé rodiny opravdu vážně, větší efekt by mělo něco jiného. Tím je urychlená změna legislativy, která umožní výrazné zkrácení povolovacího procesu nových staveb. Nyní se příprava většího bytového projektu táhne i celé desetiletí a nesmyslné byrokratické překážky navíc nový byt v konečném důsledku prodražují o stovky tisíc korun. Přitom jen větší přísun nových rezidenčních projektů na trh umožní zastavení současného růstu cen nových bytů.

Vláda, respektive poslanci a senátoři, by také měli odmítnout snahu ČNB zasahovat do kompetencí komerčních bank a pod praporem domnělé cenové bubliny na realitním trhu zpřísňovat podmínky pro udělení hypotéky. Komerční bankéři dokonce usilují o změnu zákona tak, aby se ze současného doporučení stal závazný pokyn. Přitom jejich dosavadní kroky, kterými komerčním bankám vnutili výrazné omezení hypoték, vedly a vedou k tomu, že se vlastní bydlení stalo nedostupným i pro střední třídu. Na tyto stovky tisíc rodin by měli zákonodárci myslet, až budou schvalovat novelu zákona o ČNB.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688