Vybudujte si chytrou domácnost lusknutím prstu

REKLAMA       Inzerce, 23.5.2018

Působí na vás termín chytrá domácnost stále jako název nějaké science-fiction? Žijete pořád v domnění, že inteligentní prvky zdobí pouze honosná sídla vyšších vrstev společnosti? Pak nám dovolte, abychom vás vyvedli z omylu. Výkonný mozek do své domácnosti totiž můžete hravě zabudovat i vy, a to i bez nesmyslného vyhazování peněz. Přečtěte si jak.

1. Srdce chytré domácnosti

Nejprve si promyslete, jak moc chcete kouzlu chytré domácnosti propadnout. Jestliže se spokojíte pouze s několika inteligentními prvky jako třeba chytrými zásuvkami či detektory, pak si je pořiďte samostatně a nepropojujte celou domácnost. Postačí vám chytrý telefon a internet s wi-fi připojením.

Pokud ovšem toužíte po komplexní chytré domácnosti, která vám ušetří třeba i 50 000domácích úkonů ročně, začněte výběrem centrální jednotky. Centrální jednotka propojí až stovky prvků, které pak dohromady vytvoří dokonale chytré impérium. Cena základny chytré domácnosti se na internetu standardně pohybuje okolo 10 000 korun.

Domácnost, která se vejde do kapsy

Celou svou domácnost pak ovládáte za pomoci jedné krabičky a softwaru, který vás mile překvapí svou propracovaností, přehledností a uživatelskou přívětivostí. Představte si, že kombinace tohoto systému se správnými prvky vám umožní ve vašem domově regulovat teplotu, aniž byste do něj vkročili. Jakmile vstanete, nahřeje za vás kávovar, než dojdete do kuchyně. Už nikdy neopustíte dům s nepříjemným pocitem, že jste možná nechali zapnutý sporák, protože vaše domácnost bude vždy o krok napřed.

Líbí se vám taková představa? Potom se inspirujte následujícími prvky, které vytvoří kostru vašeho smart home. Jejich instalace a propojení navíc nevyžaduje žádné speciální IT schopnosti.

1. Spolehněte se na detektory a senzory

K tomu, abyste měli neustále přehled o nenadálých událostech, které ve vaší domácnosti mohou nastat, vám poslouží detektory kouře, pohybu, plynu nebo záplavy. Tyto prvky lze použít jak samostatně, tak i jako součást centrální jednotky.

2. Chytré zásuvky

Mezi další skvělé vychytávky bezesporu patří chytré zásuvky. Můžete je ovládat prakticky odkudkoliv, kam až dosáhne jejich wi-fi připojení, na jehož principu fungují. Díky chytrým zásuvkám nejenže neshoří vaše rychlovarná konvice ani byt následkem zapnuté kulmy na vlasy, ale budete mít ještě navíc přehled o spotřebě energií.

2. Inteligentní osvětlení

Půvab dalšího prvku chytré domácnosti, inteligentního osvětlení, spočívá především v tom, že vám ušetří značně peněz. Nejde ovšem jen o to, že byste nechali doma rozsvíceno. Inteligentní světlo dokáže rozpoznat, zdali se v místnosti opravdu nacházíte, takže vždy svítíte jen tam, kde zrovna potřebujete.

Umí toho ještě mnohem víc. Svoji intenzitu i barvu přizpůsobí situaci, tzn. při večerním čtení se zabarví do žluta a při denní práci se naopak zjasní. Jakmile zjistí, že se ukládáte ke spánku, rozloučí se s vámi tlumeným zhasínáním.

3. Supervýkonný chytrý internetový modem

A co by to bylo za chytrou domácnost bez vysokorychlostního internetu? V modemu Smart Box od O2 se snoubí elegance a bezkonkurenční výkonnost. Eso z rukávu ovšem tento modem vytáhne ve chvíli, kdy k němu připojíte všechny výše zmíněné inteligentní prvky a celou svou domácnost tak ovládnete skrze wi-fi router a svůj mobilní telefon.

S budováním chytré domácnosti začněte klidně pozvolna. Sžijete se tak s jednotlivými prvky, a pokud se vám pocit absolutního komfortu zalíbí, můžete postupně přidávat další zařízení.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika