Poznáte rozdíl mezi damaškem a saténem?

Odpověď je jednoduchá, pouze ve způsobu tkaní

 

Foto zdroj: Veba, damaškové povlečení BESTAR

Také při výběru ložního povlečení váháte, jaký je vlastně rozdíl mezi saténem a damaškem? Odpověď je jednoduchá, pouze ve způsobu tkaní. Satén se vyznačuje hladkým vzorem, damašek je proti tomu vytkávaný, kdy se při zpracování na žakárských strojích vytvářejí matné a lesklé ornamenty. Vytkávaný vzor nádherně lomí světlo a působí v interiéru luxusně. Saténové povlečení zase nabízí krásné designové tisky.

Aktuální novinkou je kombinace vytkávaného damašku s tiskem, který představili návrháři české textilky VEBA na letošním Heimtextilu – největším veletrhu s bytovým textilem na světě.

Zaměřeno na bavlnu

Základem obou materiálů je kvalitní bavlna, nejlépe z Egypta a Egejského poloostrova, tedy oblastí, kde je málo srážek. Právě použití těchto nejjemnějších česaných přízí dává damaškovému i saténovému povlečení jemnost, hebkost a odolnost – lidé si je často pletou s hedvábím. Zároveň mají schopnost v létě absorbovat pot a ochladit a v zimě příjemně zahřát. Použití kvalitní bavlny vám také zaručí, že i za dvacet let bude povlečení vypadat, jako byste si je právě přinesli z obchodu.

Není satén jako satén

Znát materiál, z kterého je látka utkaná, je důležité především při nákupu saténového povlečení. Vzpomenete si ještě na saténové povlečení, které se lepí na tělo, elektrizuje a po pár praních je plné žmolků? Ta jsou utkaná především z umělého vlákna a se saténovým povlečením z bavlny mají společný snad jen název. Dobrým vodítkem je i symbol praní. Doporučená teplota 40 °C značí, že je materiál háklivý na zacházení. „Roztoče přitom zničíte až při praní na 60 °C, na něž jsou saténová a damašková povlečení z bavlny přizpůsobená,“ upřesňuje Helena Tomášová, odbornice na bytový textil z české textilky VEBA, která dodává povlečení i do luxusních hotelů.

A dobrý tip na závěr: kvalitní damaškové i saténové povlečení se dnes vyrábí i v nežehlivé úpravě EASY CARE, takže si můžeme užívat luxusu i bez práce navíc.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry