TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.05.2018 11:18:26

Ať splní podmínky, nebo si najde někoho jiného, hrozí Filip Babišovi


KSČM bude trvat na tom, aby nebyli čeští vojáci vysíláni na mise, které nemají mandát Rady bezpečnosti OSN. Jde o podmínku komunistů proto, aby podpořili vládu při hlasování o důvěře. Řekl to předseda strany Vojtěch Filip.

Předseda KSČM Vojtěch Filip byl dalším hostem pořadu Napřímo s Michaelou Šmídovou. Řeč byla o vznikající vládě a požadavcích strany, aby pro ni zvedla ruku, ale také minulosti komunistické strany a politických procesech z 50. let.

 

"Jsme skutečně přesvědčeni o tom, že KSČM může rozhodnout, jestli vznikne vláda s důvěrou, takže bychom hlasovali pro vznik vlády a potom bychom ji jen tolerovali. Do vlády nevstupujeme, máme zásadní programové rozpory v oblasti daní, bezpečnosti a zahraniční politiky," uvedl předseda KSČM.

 

Právě požadavky komunistů z oblasti zahraniční politiky se v posledních dnech staly předmětem bouřlivé diskuze. "Naše podmínka je zcela jasná. Pokud jde Česká republika do misí, musí mít mandát RB. Pokud ho nemá, je to v rozporu s mezinárodním právem a nic takového si nepřejeme," říká Filip.

 

V opačném případě by prý komunistická strana nemohla vládu ani tolerovat. "Tak ať si hledají někoho jiného, to říkám narovinu. Mně docela urazilo, co řekla ministryně obrany, že si bereme české vojáky jako rukojmí. My ne, ale paní Šlechtová, když chce udělat krok v rozporu s mezinárodním právem," sdělil Filip.

 

 

Velkým tématem byly také politické procesy z 50. let, při nichž byli mučeni a častokrát odsouzeni k trestu smrti ti, kteří nesouhlasili s vládnoucím režimem. Od těchto dob se KSČM distancuje, přestože se považuje za pokračovatele tehdejší KSČ.

 

"Za zločiny z 50. let se musí omlouvat ti, kteří je v 50. letech spáchali, za to neneseme odpovědnost. Když si řekneme, že něco bylo špatně a jsme schopni to odmítnout, tak už to nebudeme dělat. Potom říkáme, tohle bylo dobře a budeme v tom pokračovat," prohlásil předseda.


O čem ještě byla s Vojtěchem Filipem řeč? Podívejte se na celý rozhovor:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688