TNBiz (TN.cz)
14.05.2018 08:56:25

Česko je vyschlé jako troud. V řekách je vody rekordně málo

O tom, že Česko v poslední době trápí velké sucho, se mluví už dlouho. Nyní je to ovšem černé na bílém - měření totiž ukázala, že situace je kritická a vody na řadě míst rekordně málo.

To se týká především řek - při porovnání průtoků z 11. května hydrologové ke svému zděšení zjistili, že si mohou do tabulek zapsat nová absolutní minima například na Labi, Sázavě, Moravě či Svratce. A to se na některých místech průtoky měří déle než sto let.

A jak upozorňuje pondělní MF DNES, velmi málo je i vody v rybnících. "Oproti obvyklému stavu chybí přibližně 40 procent vody," cituje deník Josefa Malechu z Rybářství Třeboň.

Voda přitom kvůli dlouhodobě suchému počasí nemizí jen z povrchu. Na úrovni silného či mimořádného sucha je podle měření také 62 procent mělkých vrtů, ve kterých odborníci měří hladinu podzemní vody. A to nevěští nic dobrého pro majitele studní.

Vyschlá je i půda. Na některých místech dokonce tak, že si z ní už rostliny nedokáží vytáhnout žádnou vodu a vadnou. Je to dané i tím, že v zimě málo sněžilo a na jaře málo pršelo.

Jak výjimečné je současné sucho?


Situace v jihozápadních Čechách

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty