Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  05.05.2018 12:31:22

České banky mají našlápnuto k lepším maržím, jejich akcie by měly posilovat

Rakouská bankovní skupiny Erste zvýšila cílové ceny akcií Komerční banky a Monety Money Bank. Důvodem je především očekávání zlepšení úrokových marží českých bank.

ozitivní náhled Erste na český bankovní sektor (reprezentovaný na pražské burze Komerční bankou a Monetou Money Bank) se nemění. Erste ale přistoupila ke zvýšení cílových cen akcií obou společností. 12měsíční cílová cena pro Komerční banku byla zvýšena na 1 100 (z 1 030 ), v případě Monety je nově nastavena na 100 (dříve 93 ). Stupeň doporučení se v případě Komerční banky posunul z "koupit" na "akumulovat", u Monety došlo ke změně v opačném gardu (z "akumulovat" na "koupit").

Výkonnost bankovních titulů loni posledním roce zaostala za indexem PX. Vinu na tom nese zejména spirála klesajících čistých úrokových marží. Rok 2018 by v tomto směru měl nabídnout změnu.

Hlavním pilířem investičního příběhu je situace českého hospodářství. Sílící ekonomika v kombinaci se zpřísňováním měnových podmínek přispějí v průběhu roku 2018 k odrazu čistých úrokových marží výše. V kombinaci se solidním (Komerční banka) a silným (MONETA) růstem objemu poskytnutých úvěrů by mělo docházet k tlaku na zvýšení tržeb.

Rok 2018 by měl představovat odrazový můstek pro střednědobý posun zisků vzhůru. Na straně úvěrů je díky stále nízkému zadlužení domácností (30 % HDP oproti 49 % v eurozóně) i firem (21 % oproti 35 % v eurozóně) stále prostor pro solidní růst na úrovni 6-7 % ročně. Vklady přitom loni vzrostly o vysokých 10,5 %.

Rizikový profil českých bank je s ohledem na kvalitu úvěrového portfolia příznivý (jen 2,3% podíl nevýkonných úvěrů). Ta je nadále ve srovnání s Evropou vysoce nadstandardní. České banky také disponují silnou rozvahou (kapitálová přiměřenost CET 1 na úrovni 16,2 %).

V roce 2018 by se měla díky růstu sazeb ČNB stabilizovat čistá úroková marže, s čímž bude spojen postupný pokles poměru nákladů a výnosů. Opravné položky naopak letos a příští rok k úvěrům oproti velice nízkým úrovním z roku 2017 vyskočí, celkově jsou ale očekávány na úrovni blízké té z let 2015 a 2016.

Erste také nadále počítá s atraktivními dividendami u obou bankovních společností. Dividendový výnos by se v nejbližších letech měl pohybovat v pásmu 5-6,4 % (v případě Monety bude ještě letos vyplacena dividenda 8 na akcii, akcie Komerční banky se již obchodují bez nároku na dividendu za rok 2017).

Prémiové ocenění českého bankovního sektoru optikou ukazatele ceny vůči účetní hodnotě (P/B) odráží nadstandardní návratnost vlastního kapitálu a nižší rizikový profil.

 

Investování: 5 vět, při kterých byste měli zpozornět
Investování: 5 vět, při kterých byste měli zpozornět 
Profesor psychologie na Arizona State University Robert Cialdini se v knize Influence: The Psychology of Persuasion zevrubně věnuje...  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688