Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.05.2018 11:23:20

Evropě hrozí, že se stane otloukánkem USA a Číny

V globální ekonomice probíhá boj o dominantní pozici v technologické a ekonomické oblasti. Generální ředitel společnosti Airbus Tom Enders na stránkách Politico píše, že na jedné straně stojí Spojené státy, které brání svou tradiční pozici supervelmoci, na druhé straně se nachází Čína. Ta se zase transformuje z „imitátora na inovátora“. Kde stojí Evropa? Ta podle Enderse riskuje, že se stane jen otloukánkem USA a Číny.

Evropa kdysi mívala vizi, která v roce 2000 hovořila o tom, že se stane vysoce konkurenční znalostní ekonomikou. Mělo k tomu dojít do roku 2010, ale nyní již od tohoto data uplynulo osm let a „starý kontinent vypadá skutečně staře“. Je to mimo jiné zřejmé z toho, že firmy jako Google, Apple, Facebook či Amazon nemají žádný evropský protějšek, zatímco Čína prudce navyšuje své investice do technologického sektoru. Peking má navíc svou vlastní strategii, v jejímž rámci chce vybudovat globální energetické, robotické a letecké odvětví. A pokud Evropa nechce zůstat pozadu, musí přestat vše jen pasivně sledovat, míní Enders.

Co ředitel Airbusu radí? „Začít je třeba s podporou inovačního ekosystému a tudíž zejména u vzdělání. Budoucnost Číny je postavená na tiché revoluci jejího terciálního systému vzdělávání. Věděli jste, že Čína vytvoří jednu novou univerzitu týdně? Do roku 2030 by měl počet čínských absolventů vzrůst o 300 %, v Evropě a v USA se čeká 30% růst,“ píše Enders. Dodává však, že nejde jen o počty studentů, ale i o předmět jejich studia. Budoucími podnikateli jsou podle něj zejména ti, kteří vystudují technologie, matematiku, fyziku a podobné obory.

Evropa by měla finančně podporovat i sektory, které se nacházejí v popředí technologického vývoje. Konkrétních cílů je navrhováno velké množství, nicméně podle Enderse je třeba pohledu „shora dolů, který vybere několik strategických odvětví a nebude plýtvat zdroji na nesčetné priority“. „Potřebujeme méně kohezních fondů, méně dotací do zemědělství a více podpory výzkumu a inovací. Program pro inovace Horizont 2020 by měl dostat minimálně 160 miliard eur, jinak hrozí, že zůstaneme pozadu za pádícím technologickým pokrokem,“ tvrdí ředitel Airbusu.

Enders varuje i před tím, aby Evropa reagovala na americké hrozby protekcionismem podobnými kroky. Ve většině sektorů podle něj vládne nerovnováha ve clech. Například dovozy amerických automobilů jsou zatíženy čtyřikrát vyššími cly než dovozy evropských aut do USA. Namísto obchodní války by Evropa měla navrhnout nulová cla pro všechny průmyslové výrobky. A samozřejmě požadovat reciprocitu. „Evropa je stále největším ekonomickým a obchodním blokem na světě. Čas pasivního diváka je ale u svého konce a další váhání už si nemůžeme dovolit,“ uzavírá Enders.

Zdroj: Politico


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688