Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  30.04.2018 23:57:39

Vláda schválila 4 miliardy korun na krajské silnice a podpořila vznik testovacího centra BMW

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 30. dubna 2018 rozhodla o způsobu financování rekonstrukcí krajských silnic. Letos pošle krajům prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury celkem 4 miliardy korun, na příští roky chce finanční pomoc krajům vyřešit systémově. Odsouhlasila i podpis prohlášení o strategické spolupráci mezi vládou České republiky a firmou BMW AG, kterým podpoří plánovanou výstavbu testovacího centra firmy na Sokolovsku. Rozhodla také o vyhlášení výběrového řízení na ředitele GIBS.

V rámci jednání Výboru pro Evropskou unii vláda schválila Národní program reforem České republiky 2018. Jedná se o každoroční aktualizaci reagující na Zprávu o ČR, kterou letos v březnu vydala Evropská komise. Národní program nově obsahuje i kapitolu Bydlení, která popisuje legislativní činnost vlády a vládní dotační programy pro zlepšení dostupnosti bydlení pro občany ČR. Více informací naleznete v tiskové zprávě Výboru pro Evropskou unii.

Reagujeme tím na hospodářské hodnocení naší země Evropskou komisí. Informujeme v něm, jaká připravujeme opatření v celé řadě oblastí, jako je daňová politika, doprava a podnikatelské prostředí. Tento soubor reforem pošleme Evropské komisi. Já jsem reagoval na hodnocení Evropské komise a zaslal jsem dopis předsedovi Evropské komise Jean Claudu Junckerovi, kde vysvětluji pohled na věci, které komise kritizovala, jako je složitost daňového systému, kde máme projekt Moje daně, důchodová reforma a další.

Velkým tématem je návrh příštího evropského rozpočtu, který Evropská komise představí ve středu. Všichni čekáme, s čím komise přijde. Psal jsem panu Junckerovi naši pozici a jednal jsem o tom s eurokomisařem Oettingerem. Určitě chceme mít v příštím programovém období zásadní vliv na to, jaké peníze dostaneme. Jedná se hlavně o kohezi a zemědělství,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Čtyři miliardy korun vyplatí krajům na rekonstrukce silnic II. a III. tříd a komunikací, které dočasně nahrazují chybějící část pražského okruhu, Státní fond dopravní infrastruktury. Jednu miliardu pokryje z nespotřebovaných finančních prostředků z minulých let, tři miliardy rozhodla vláda poskytnout formou dotace. Většina této sumy (2,4 miliardy) půjde z vládní rozpočtové rezervy, zbytek vyřeší přesuny v kapitolách Ministerstva dopravy.

Zároveň vláda uložila ministru dopravy vypracovat ve spolupráci s ministryní financí návrh na zajištění systémového financování silnic II. a III. tříd. Měl by se tak odstranit stávající stav, kdy vláda o konečné výši peněz na krajské silnice rozhoduje nahodile podle aktuální situace státního rozpočtu, což kraje staví do nejisté situace. Nově by měl být tento příspěvek státu přímo součástí rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Kabinet Andreje Babiše rovněž schválil podpis prohlášení o strategické spolupráci mezi vládou České republiky a firmou BMW AG. Vláda tak deklarovala jasnou podporu projektu výstavby vývojového a testovacího centra společnosti BMW Group Future Mobility Development na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Za zhruba 250 milionů eur by mělo na pozemcích Sokolovské uhelné vzniknout testovací centrum automobilky pro autonomní vozidla, v němž vznikne několik set nových pracovních míst včetně míst pro špičkové odborníky. Vláda teď bude ještě zvažovat, jakou konkrétní formou, v souladu s evropskými předpisy, výstavbu podpoří.

Dnes vláda také rozhodla o vyhlášení výběrového řízení na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nový ředitel by měl být jmenovaný od 1. července 2018. Více informací naleznete na http://www.vlada.cz/cz/vlada-rozhodla-o-vyhlaseni-vyberoveho-rizeni-na-pozici-reditele-GIBS-165177/.

Vláda schválila také Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí ČR na léta 20192021. Výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů by podle schváleného dokumentu měly v příštích letech růst, a to na 1,496 bilionu pro rok 2019, 1,533 bilionu pro rok 2020 a 1,579 bilionu pro rok 2021. Celkově tak dochází ke zvýšení rámců oproti jejich aktualizaci ve Střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2019 a 2020, a to o 22 mld. na rok 2019 a 25 mld. na rok 2020. Těchto částek by se pak měli držet tvůrci státních rozpočtů, rozpočtů státních fondů a střednědobého výhledu.

I přes navržený nárůst výdajů státu vláda plánuje v příštích letech přebytkové hospodaření sektoru vládních institucí. Dluh sektoru vládních institucí od roku 2013 poklesl o více jak 10 procentních bodů na 34,6 % HDP v roce 2017, což řadí veřejné finance ČR mezi nejméně zadlužené v Evropské unii. Koncem roku 2017 ČR dlužila 1,749 bilionu . V Konvergenčním programu ČR, který je součástí rozpočtové strategie, je naplánováno jeho další snižování, a to až pod 30 % HDP v roce 2021.

Kompletní výsledky jednání vlády najdete na http://www.vlada.cz/cz/vysledky-jednani-vlady-30-dubna-2018-165179/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688