ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  30.04.2018 09:34:02

30.04.2018 Nejvyšší podíl seniorů mají Hradec Králové a Písek

30. dubna 2018

Počet obyvatel České republiky v průběhu loňska poprvé v historii přesáhl hranici 10,6 miliónu. Během posledních tří let vzrostl celkem o 71,8 tisíce.

 

Nárůst počtu obyvatel nezaznamenaly všechny kraje, ale jen osm ze čtrnácti. Největší přírůstek připadl na Středočeský kraj a Prahu.

„Na úrovni okresů relativně nejvýrazněji vzrostl počet obyvatel v zázemí hlavního města, v okresech Praha-východ a Praha-západ. Naopak nejvíce obyvatel ztratil v posledních třech letech kraj Moravskoslezský, konkrétně okresy Karviná, Ostrava-město a Bruntál,“ uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejdynamičtěji se vyvíjí počet obyvatel ve věku 65 a více let. V celé České republice byly na začátku letošního roku více než dva milióny seniorů. Nejvíce osob ve věku 65 a více let bydlí v Praze, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

„Největší podíl tvoří senioři v obyvatelstvu kraje Královéhradeckého. Nejmenší ve Středočeském kraji. Vůbec minimální je zastoupení seniorů v okrese Praha-východ, kde je zároveň největší podíl dětí do 14 let. Nejvyšší zastoupení seniorů mají okresy Hradec Králové a Písek,“ doplňuje Radek Havel z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Na počátku roku 2018 dosáhl průměrný věk obyvatel České republiky 42,2 roku. I této statistice vévodily okresy Praha-východ a Praha-západ, kde průměrný věk obyvatel dosud nepřekročil 39 let. Nejstaršími okresy jsou Karlovy Vary a Klatovy, kde průměrný věk obyvatel dosahuje 43,5 roku.

Více informací o věkové struktuře obyvatelstva v roce 2017 a počtu obyvatel k 1. lednu 2018 v obcích naleznete zde: https://www.czso.cz/csu/czso/vekove-slozeni-obyvatelstva-2017 a https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-obyvatel-v-obcich-see2a5tx8j.

 

Kontakt
Tomáš Chrámecký
odbor vnější komunikace ČSÚ
T
274 052 765 | M 737 280 892
E
press@czso.cz | Twitter @statistickyurad

Přílohy

  • csu-tz180430-nejvyssi_podil_senioru_maji_hradec_kralove_a_pisek.docx
  • Vyjádření Michaely Němečkové z oddělení demografické statistiky ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Radka Havla z oddělení demografické statistiky ČSÚ
    (soubor mp3)

30. dubna 2018

Nejvyšší podíl seniorů mají Hradec Králové a Písek

Počet obyvatel České republiky v průběhu loňska poprvé v historii přesáhl hranici 10,6 miliónu. Během posledních tří let vzrostl celkem o 71,8 tisíce.

Nárůst počtu obyvatel nezaznamenaly všechny kraje, ale jen osm ze čtrnácti. Největší přírůstek připadl na Středočeský kraj a Prahu.

„Na úrovni okresů relativně nejvýrazněji vzrostl počet obyvatel v zázemí hlavního města, v okresech Praha-východ a Praha-západ. Naopak nejvíce obyvatel ztratil v posledních třech letech kraj Moravskoslezský, konkrétně okresy Karviná, Ostrava-město a Bruntál,“ uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejdynamičtěji se vyvíjí počet obyvatel ve věku 65 a více let. V celé České republice byly na začátku letošního roku více než dva milióny seniorů. Nejvíce osob ve věku 65 a více let bydlí v Praze, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

„Největší podíl tvoří senioři v obyvatelstvu kraje Královéhradeckého. Nejmenší ve Středočeském kraji. Vůbec minimální je zastoupení seniorů v okrese Praha-východ, kde je zároveň největší podíl dětí do 14 let. Nejvyšší zastoupení seniorů mají okresy Hradec Králové a Písek,“ doplňuje Radek Havel z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Na počátku roku 2018 dosáhl průměrný věk obyvatel České republiky 42,2 roku. I této statistice vévodily okresy Praha-východ a Praha-západ, kde průměrný věk obyvatel dosud nepřekročil 39 let. Nejstaršími okresy jsou Karlovy Vary a Klatovy, kde průměrný věk obyvatel dosahuje 43,5 roku.

Více informací o věkové struktuře obyvatelstva v roce 2017 a počtu obyvatel k 1. lednu 2018 v obcích naleznete zde: https://www.czso.cz/csu/czso/vekove-slozeni-obyvatelstva-2017 a

https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-obyvatel-v-obcich-see2a5tx8j.

Kontakt

Tomáš Chrámecký

odbor vnější komunikace ČSÚ

T 274 052 765   |   M 737 280 892

E press@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688