TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.04.2018 14:21:44

Brusel chystá nová pravidla pro uprchlíky. Toto by bylo jinak

Evropská unie připravuje nová pravidla pro azylová řízení s uprchlíky. Ta by měla být snazší a rychlejší. Nová pravidla ve středu schválil příslušný výbor Evropského parlamentu. Stále se ale čeká na klíčovou reformu Dublinského systému, vůči které se Česko staví odmítavě.

Nová pravidla ve středu projednával Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Pro hlasovalo 36 europoslanců, 12 bylo proti a 8 se zdrželo. Výbor zformoval vyjednávací pozici Evropského parlamentu, když ji schválí i europoslanci na plenární schůzi, parlament pak začne nová pravidla projednávat se zástupci členských států - Evropskou radou.

Cílem je, aby azylový systém fungoval ve všech zemích stejně. Například dnes členské státy různě přistupují k tomu, které mimoevropské země považují za bezpečné. To chce EU sjednotit. Stanovuje také konkrétní podmínky, při jejichž naplnění musí stát žádost o azyl zamítnout. Například pokud přichází ze země, kde už azyl dostal, nebo z bezpečné mimoevropské země.

Žádosti o azyl by musela být zaregistrována během tří dní. Pokud nebude žadatel o azyl spolupracovat, třeba odmítne sdělit své osobní údaje, poskytnout biometrické údaje nebo nenechá úřady prověřit své doklady, bude žádost okamžitě zamítnuta.

Žádosti, ve kterých uprchlíci uvedou nepravdivé údaje, jsou podané migranty ze zemí, které jsou považovány za bezpečné, uprchlíky, kteří se snaží oddálit deportaci nebo jsou považováni za bezpečnostní hrozbu, budou vyřízeny ve zkráceném dvouměsíčním řízení.

Uprchlíci budou mít právo, aby byli informováni o tom, jak azylový systém funguje, o svých právech a povinnostech, včetně práva na právní pomoc a práva se proti rozhodnutí úřadů odvolat. Rozhodnutí o žádostech, kteří podali nezletilí, budou mít prioritu.

"Toto nařízení představuje významný krok směrem k vytvoření skutečného Společného evropského azylového systému. Současné rozdíly v procedurách budou překonány a systém harmonizován. Parlament odvedl dobrou práci v zajištění správné rovnováhy mezi zárukami pro skutečné žadatele o azyl a zároveň v předcházení zneužití, které vedlo ke kolapsu současného systému," řekla italská europoslankyně a zpravodajka Laura Ferrarová.

Nařízení je součástí širší reformy evropské azylové politiky. Do té spadá i revize Dublinského systému, tzv. Dublin IV., v jeho rámci schválil Evropský parlament i zavedení kolektivního přerozdělovacího mechanismu. Podle původního návrhu Komise měl být aktivován, jen když bude země zavalena množstvím žádostí, které nebude zvládat vyřídit. Česko se staví proti návrhu odmítavě a pokud jej Evropská rada odmítne, vrátí se vše zase na začátek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688