Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.04.2018 09:05:24

Unipetrol dosáhl v 1Q18 322 milionů Kč čistého zisku


Tržby skupiny Unipetrol činily 27,2 mld.
Čistý zisk dosáhl 322 mil. , provozní zisk EBITDA LIFO 1,5 mld.  
Benzina vykázala provozní zisk ve výši 368 mil. a zvýšila tržní podíl na 21,4 %
Změna ve vlastnické struktuře Unipetrolu: PKN Orlen navýšil svůj podíl na 94 %

Praha, 26. dubna 2018 – Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí roku 2018. Tržby činily 27,2 miliardy , v meziročním srovnání klesly o 2,7 miliard (-9 %). Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše 1,5 miliard , což představuje meziroční pokles o 2,1 miliard (-59 %). Čistý zisk meziročně klesl o 2,5 miliard (-89 %) na hodnotu 322 milionů . Hospodářské výsledky byly negativně ovlivněny zhoršujícím se stavem makroekonomického prostředí, zejména rostoucí cenou ropy, nižšími maržemi v rafinérské i petrochemické části a zahájením plánované zarážky v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Na meziroční srovnání hospodářských výsledků mělo také vliv zaúčtování částky 1 mld. v prvním čtvrtletí roku 2017 od pojistitelů kompenzující ušlý zisk a škody na jednotce fluidního katalytického krakování (FCC). Celkové investice za první čtvrtletí dosáhly výše 2,2 mld. , přičemž směřovaly především do výstavby nové polyetylenové jednotky PE3, výstavby nové kotelny pro etylenovou jednotku v Litvínově a do modernizace čerpacích stanic Benzina
„Pokračovali jsme v investicích a v modernizaci našich výrobních lokalit. V Kralupech nad Vltavou jsme zahájili plánovanou a pečlivě připravenou zarážku celého areálu“, řekl Krzysztof Zdziarski, předseda představenstva společnosti Unipetrol, a dodal: „V březnu bohužel došlo v distribučním terminálu k tragické události. Ihned po události jsme poskytli přes Nadaci Unipetrol rodinám postižených rychlou a účinnou pomoc v podobě finančního daru. Zintenzívnili jsme kontroly dodržování všech předpisů pro práci v areálu a k tomu samému jsme vyzvali i dodavatelské společnosti. Jakmile bude vyšetření ukončeno, přijmeme odpovídající opatření a to samé budeme vyžadovat od partnerských společností.“
Segment downstream – pokles v rafinérské části, růst petrochemického segmentu
V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázala skupina Unipetrol v prvním čtvrtletí roku 2018 provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 1,1 miliard . V meziročním srovnání jde o pokles o 2,2 miliard (-67 %). Dosažené výsledky byly negativně ovlivněny nízkými maržemi z důvodu rostoucí ceny ropy na světových trzích. Využití výrobních kapacit kleslo v meziročním srovnání o 2 % na 86 %. Objem zpracované ropy meziročně klesl o 4 % na 1,9 milionů tun kvůli zahájené plánované zarážce rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně klesly o 14 % na 1,4 milionů tun. K meziročnímu růstu došlo v petrochemickém segmentu. Etylenová jednotka byla využita z 94 % (meziroční změna +44 %). To se projevilo v nárůstu prodeje petrochemických produktů, a to o 16 % na úroveň 531 tisíc tun. Pokračuje výstavba nové polyetylenové jednotky PE3. Neratovická Spolana podepsala smlouvu o výstavbě nové teplárny v hodnotě přesahující 200 milionů .
Segment maloobchod – provozní zisk, pokračující modernizace, růst tržního podílu
V maloobchodním segmentu skupina Unipetrol vykázala v prvním čtvrtletí roku 2018 provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 368 milionů , což představuje meziroční navýšení o 103 milionů (+39 %). Důvodem je zvýšený prodej pohonných hmot díky rozšiřující se síti čerpacích stanic Benzina a zvyšování výtoče na čerpacích stanicích převzatých od společnosti OMV. Proces postupného převzetí čerpacích stanic OMV byl v prvním čtvrtletí tohoto roku ukončen. Unipetrol celkově převzal 60 čerpacích stanic. V nepalivové části Unipetrol těžil z pokračujícího rozvoje konceptu moderního občerstvení Stop Cafe. Unipetrol tak v prvním čtvrtletí letošního roku nadále posílil vedoucí pozici značky Benzina na trhu čerpacích stanic v České republice, když ke konci března evidoval ve své síti Benzina 404 čerpacích stanic. Tržní podíl Benziny se zvýšil na 21,4 % (leden 2018). 
Změny ve vlastnické struktuře
V prvním čtvrtletí roku 2018 došlo ke změně ve vlastnické struktuře skupiny Unipetrol. Majoritní akcionář, PKN Orlen, předložil v prosinci roku 2017 ostatním akcionářům dobrovolný veřejný návrh na koupi akcií Unipetrolu. V důsledku toho došlo v prvním čtvrtletí roku 2018 k navýšení vlastnického podílu společnosti PKN Orlen ve skupině Unipetrol z dosavadních 62,99 % na 94,03 %.

Konsolidované neauditované finanční výsledky skupiny Unipetrol (mil. )
 
                   Q1 2017 Q1 2018 Změna    
Výnosy              29 850 27 172 -9 %    
EBITDA LIFO        3 617 1 495 -59 %    
EBITDA                3 971 1 366 -66 %    
EBIT                3 328 587 -82 %    
Čistý zisk                2 826 322 -89 %  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688