Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2018 14:13:16

ČSOB: Krize firmy vycvičila, slyší trávu růst


Nálada drobných a středních podnikatelů v tuzemsku je pořád dobrá, nejlepší už ale není. Rozšiřovat podnikání a zvyšování investice plánovalo v úvodu roku méně podnikatelů než na konci loňska. Ukázal to kvartální průzkum ČSOB týkající se očekávání firem v ČR a Slovensku. Podnikatelé vidí budoucnost střízlivěji, naznačuje hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Index očekávání firem dosáhl v prvním čtvrtletí 32,8 bodu, tedy druhé nejvyšší hodnoty v historii měření, prováděného od podzimu 2013. V porovnání s předchozím čtvrtletím, kdy byla rekordní, klesl o 8,8 bodu, meziročně posílil o 9,2 bodu.

Firmy vidí, že v krátkém období se jim bude dařit velice dobře,“ prohlásil na dnešní prezentaci výsledků průzkumu Petr Manda, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB.

Rekordní očekávání panují u poptávky, její další růst čeká 57 % zástupců malých a středních firem a živnostníků. Oproti závěru loňska to je o 7 procentních bodů více.

Dílčí ukazatele rozšiřování podnikání a vývoje investice už ale rostly pomaleji. Zatímco v loňském posledním kvartálu se investiční aktivitu chystalo letos rozšířit 56 % podnikatelů, v prvních třech měsících to hlásilo už jen 48 % oslovených. Index rozšíření podnikání je v útlumu také, mezičtvrtletně klesl na 16,4 bodu z předešlých 22,3 bodu, kdy byl ovšem na historickém maximu. Více než dvě třetiny podnikatelů (66,6 %) chtějí podnikání zachovat ve stávajícím rozsahu. O přerušení, ukončení nebo omezení činnosti uvažuje 7 % dotazovaných.

Firmy explicite nebo implicite vnímají, že poptávka se asi nepropadne, „ale nad tím, jestli rozšířit výrobu, je potřeba se zamyslet,“ konstatoval hlavní ekonom ČSOB Kupka. To je podle něj zřejmě hlavním faktorem, proč se hlavní ukazatel očekávání snížil.

„Podnikatelé se ztotožňují s názorem, že dojde ke zpomalování růstu,“ uvedl na dotaz Patria.cz. V takovém případě by mohli být nuceni přizpůsobit tempo expanze svého byznysu, tedy rozšiřovat pomaleji. Expanze by je přitom mohla přijít dráž, protože zdražila pracovní síla. Další otázkou je podle Kupky také odbyt v situaci předpokládaného pomalejšího růstu ekonomiky. Opatrnost ale může být motivovaná i posilováním české koruny či pohledem za hranice, kde se sentiment zhoršuje, a to nejenom v Německu.

„Myslím si, že minulá krize populaci našich podnikatelů hodně vycvičila,“ říká Manda. Hmatatelný důkaz nadcházející krize prý sice není, podnikatelé podle Kupky ale „slyší trávu růst“.

Zdroje: ČSOB Foto: Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688