Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.04.2018 08:23:43

Holub (ČNB): Boom na hypotečním trhu lehce zpomaluje

Podíl nových hypoték, kde úvěry představují maximálně 80 až 90 % hodnoty nemovitosti, se v druhé půlce loňského roku začal blížit hranici 15 %, kterou doporučuje ČNB. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to uvedl ředitel měnové sekce České národní banky (ČNB) Tomáš Holub. Přesná čísla však ještě nejsou k dispozici, dodal. Podle agentury Moody´s přitom ještě ve druhém čtvrtletí loňského roku podíl těchto nových hypoték činil 28 %.

Banky podle Holuba zpřísnily své úvěrové podmínky. "Boom na hypotečním trhu proto lehce zpomaluje. Ta opatření jsou v nějaké míře účinná, ale na druhou stranu nejsou tak silná, aby nějakým způsobem dramaticky zhoršila přístup k úvěrování. Spíš už ta spirála nemá tendenci neustále zrychlovat," řekl Holub. Loni ČNB mj. vydala doporučení, které bankám zamezuje poskytovat hypotéku nad 90 procent hodnoty nemovitosti.

Na novele zákona o ČNB, která jí má dát více pravomocí ohledně regulace hypoték, nyní pracuje ministerstvo financí. Vláda by ji mohla projednat v polovině roku. Nyní centrální banka svým doporučením omezuje parametr výše hypotéky k ceně nemovitosti. Podle Holuba je smyslem novely dát možnost ČNB upravovat i dva klíčové ukazatele - poměr splátek k měsíčním příjmům žadatele a výši úvěru (či celkového zadlužení) k ročním příjmům domácnosti.

Bývalý viceguvernér ČNB a europoslanec Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09) si není jistý, zda současné problémy na trhu s bydlením vyřeší další regulace. "Může se stát, že regulací budou hlavně postiženi lidé ze středních vrstev, protože ti se třeba nevejdou do toho limitu. A skončí to tím, že ty byty se budou stále více koncentrovat u lidí, kteří budou stále bohatší a kteří jim je budou za poměrně drahé peníze pronajímat," řekl Niedermayer.

Ratingová agentura Moody's na začátku dubna uvedla, že české banky se nedrží doporučení centrální banky ohledně limitů pro poměr mezi hypotečním úvěrem a hodnotou nemovitosti, což by mohlo mít dalekosáhlé důsledky pro ekonomiku země. Ceny nemovitostí výrazně vzrostly, ale směrnice ČNB, jejichž cílem je omezit vysoce rizikové hypotéky, komerční banky podle Moody's plně nezohledňují. Podíl nových hypoték, kde úvěry představují 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti, ve druhém čtvrtletí roku 2017 činil 28 procent, což bylo vysoko nad 15 procenty, která doporučuje ČNB. Novější data zatím nejsou k dispozici.

Podle Holuba zpráva Moody's poukazovala na obdobný problém, na který poukazuje ČNB ve zprávách o finanční stabilitě delší dobu a pouze přehnaně vyvolala dojem, že jde o akutní problém. "Neřešíme tady žádnou akutní krizi, žádný akutní problém. My se tady snažíme reagovat na to, že zárodky krizí většinou vznikají v těch dobrých dobách a my teď žijeme v superdobré době. A v takové době mají domácnosti a někdy i banky přirozenou tendenci budoucí rizika podcenit a k tomu míří ta naše opatření," dodal Holub.

České banky poskytly za loňský rok lidem zhruba 105.500 hypotečních úvěrů za celkem 216,7 miliardy . Průměrná úroková sazba hypoték letos v březnu stoupla na 2,46 procenta z únorových 2,36 procenta, jejich růst tak mírně zrychlil. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Počet uzavřených hypoték byl v březnu přesto nejvyšší za letošní rok, když si hypotéku sjednalo 9087 klientů, o 1641 více než měsíc dříve. Meziročně byl počet hypotečních smluv nižší asi o 1300.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688