TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.04.2018 07:25:30

Vláda na dosah? ČSSD dostane vysněné vnitro, tvrdí poslanci

Předsednictvo ČSSD dnes projedná návrh hnutí ANO ke složení vlády. Už ve čtvrtek o něm diskutovali poslanci sociální demokrace, z nichž někteří naznačili, že ANO ustoupilo a nabídlo ministerstvo vnitra. Právě to byla podmínka ČSSD, aby šla do vlády trestně stíhaného premiéra.

Po pěti dnech mlčení a tajností se rozhodne. Sejde se předsednictvo sociální demokracie, které má rozhodnout, zda se strana vrátí k jednání o vládě. Ještě předtím seznámí předseda Jan Hamáček s nabídkou hnutí ANO grémium strany.

Už ve čtvrtek se sešel poslanecký klub ČSSD. Zasedání bylo neformální, Hamáček seznámil poslance s návrhem ANO. "Bylo to zajímavé jednání. Kolegové poslanci se dozvěděli rámec podmínek, které může otevřít předsednictvu sociální demokracie cestu k dalšímu vyjednávání," sdělil místopředseda Jiří Zimola.

Právě někteří zákonodárci si pak měli pustit pusu na špacír. "Vnitro nám dají," uvedl jeden z poslanců pro deník Právo. "To by mohlo zavřít pusu všem kritikům vstupu do koalice," citoval list dalšího člena klubu.

Sociální demokraté původně odmítali být členy vlády trestně stíhaného premiéra. Za to, že Andreje Babiše v čele kabinetu překousnou, požadovali právě ministerstvo vnitra. Resort chtěli proto, aby bylo zachováno nezávislé vyšetřování Babišových kauz.

Původní jednání o vládě ztroskotala na tom, že ANO nebylo ochotno se vnitra vzdát. ČSSD pak schůzky ukončila a ANO začalo vyjednávat o vládě s podporou KSČM a SPD. To ale odmítly špičky hnutí ANO a Babiš tak musel obnovit jednání se sociálními demokraty.

Ve čtvrtek dorazil také Hamáček na Hrad, kde s nabídkou ANO seznámil prezidenta Miloše Zemana. Ani na následné tiskové konferenci ale nechtěl návrh konkretizovat. Na možnost, že by ČSSD získala posty ministrů školství, obrany, zahraničí, kultury a zemědělství Hamáček řekl, že tyto resorty nesedí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688