Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.04.2018 17:33:25

Rusko zvažuje přechodné znárodnění Rusalu

Rusko zvažuje přechodné znárodnění hliníkárenského koncernu Rusal. Mluvčí Kremlu dnes prohlásil, že by šlo o pomoc firmě zasažené americkými sankcemi. Země rovněž u Světové obchodní organizace (WTO) žádá kompenzace za americká cla na dovoz oceli a hliníku. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Rusal se ocitl na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Akcie firem, které figurují na černé listině, jsou pod silným prodejním tlakem, protože sankce vyžadují, aby se investoři podléhající jurisdikci USA těchto cenných papírů zbavili do jednoho měsíce, tedy do 7. května. Akcie Rusalu již odepsaly desítky procent. Firma oznámila, že může mít technické obtíže týkající se úvěrových závazků.

Rusko se žádostí u WTO připojilo k podobnému kroku, který před ním učinily Čína, Indie a Evropská unie. Moskva společně s nimi nesouhlasí se zdůvodněním Washingtonu, že motivem pro zavedení cel jsou obavy o národní bezpečnost a že proto nespadají do pravomocí WTO. Od Spojených států požadují kompenzace.

Americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. EU je od těchto cel prozatím osvobozena a doufá v získání trvalé výjimky. Platnost její dočasné výjimky vyprší 1. května. Spojené státy souhlasily, že budou vyjednávat s Čínou. Indii a EU sdělily, že jsou otevřené "diskusím o této nebo jakékoli jiné otázce", přičemž trvají na tom, že jejich nároky na odškodnění jsou neoprávněné.

Ceny hliníku, které po amerických sankcích proti Rusalu vystřelily nahoru, dnes po zprávě o možném znárodnění Rusalu odevzdaly průběžné zisky. Kov ztrácel na londýnské burze kovů LME odpoledne 0,5 procenta na 2540 USD za tunu. Dopoledne se přitom vyšplhal až na 2718 USD za tunu, nejvýše od roku 2011, což pro cenu tříměsíčního termínového kontraktu znamenalo přírůstek přes 6 %. Goldman Sachs ve středu uvedla, že mimořádná rally na hliníku, kterou odstartovaly americké sankce vůči Rusalu, by mohla pokračovat vzestupem až na 3000 USD za tunu kovu.

Zdroje: ČTK, Seeking Alpha, Bloomberg, Patria.cz, Financial Times

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688