Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.04.2018 06:24:12

Kobalt pro korejskou chemičku udává trhu s bateriemi nový tón

Nová dohoda korejského výrobce baterií LG Chem a čínského producenta kobaltu Huayou Cobalt by mohla nastolit nový tón na trhu lithium-iontových baterií. Tito dva partneři oznámili přelomovou dohodu za asi 440 milionů dolarů. Chtějí postavit továrnu na sloučeniny, které se účastní chemické reakce při výrobě lithium-iontových baterií, o kapacitě 40 tisíc tun ročně. A také továrnu na výrobu baterií o stejné kapacitě. Obě továrny by měly být v Číně, otevřeny mají být za 18 měsíců. LG Chem uvedla, že budou navrženy tak, aby jejich potenciál šel rozšířit až na 100 tisíc tun ročně.

„Jde o významný vývoj pro řetězec lithium-iontových baterií, ať už se zaměřujeme na lithium, grafit, kobalt nebo nikl, tohle udává tón,“ řekl Simon Moores z londýské Benchmark Mineral Intelligence. Vyzdvihl, že to je světově nejvýznamnější dohoda mezi těžařem a výrobcem lithium-iontových baterií všech dob.

Jak vyplývá z podmínek dohody, vytvoří tito partneři dvě oddělené společné (joint venture) firmy - Huajin New Energy Material v Čchü-čou a Leyou New Energy Material ve Wu-si. Huayou bude vlastnit v Huajin 51 % a LG Chem zbytek. V Leyou je tomu naopak – 51 % bude vlastnit LG Chem a zbytek Huayou. Těžař Huayou také založil novou pobočku Huayou New Energy Technology, která přímo jedná s LG Chem.

Benchmark se domnívá, že joint venture oběma společnostem umožní mít kontrolu nad celým řetězcem – od produkce surových materiálů, které vlastní Huayou v Demokratické republice Kongo, až po hotové baterie, jejichž výrobou se LG Chem zabývá v Jižní Koreji, Číně, Polsku a USA.

Podle oznámení budou továrny vybaveny hlavně k výrobě jak baterií s obsahem niklu, kobaltu a hliníku (LiNiCoAlO2), tak i baterií s obsahem niklu, kobaltu a manganu (LiNiMnCoO2), u kterých je LG Chem hlavním producentem pro elektrická vozidla. LG Chem je významným producentem baterií pro elektromobily Bolt a Volt automobilky Chevrolet. Lithium-iontové baterie pro ně vyrábí v závodě ve městě Holland v americkém Michiganu, který má kapacitu 3 GWh a bude se rozšiřovat na dvojnásobek během dvou let.

Tato dohoda o kobaltu potvrzuje, že výrobce jako LG Chem stále více znepokojuje zabezpečení spolehlivého přísunu surovin. Aby si zajistili svou očekávanou poptávku, jsou připraveni investovat a vertikálně se zapojit do celého řetězce. Aby byla jejich budoucí poptávka po surovinách do lithium-iontových baterií uspokojena, je potřeba výrazné expanze. Otazníky se ale vznáší nad tím, jak bude průmysl takové rozšíření kapacity financovat.

„Forma joint venture se sdíleným rizikem mezi oběma stranami a dohodou poskytovat si vzájemně konkurenční ceny pro zpracované výrobky je jen jedním ze způsobů, jak tuto otázku vyřešit,“ komentoval Benchmark.

Zdroj: MiningWeekly

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688