Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.04.2018 11:05:52

Z poskoků Ruska poskoky Číny?

Sinolog Martin Hála, který stojí v čele společností AcaMedia Sinopsis.cz, se na stránkách Politico věnuje tomu, jak roste čínský vliv v našem regionu a jaké jsou zde hlavní cíle čínské politiky. Ta podle jeho názoru využívá nové situace, kdy finanční a uprchlická krize rozdělují EU a ve společnosti se šíří názor, že zatímco Západ upadá, Východ je na vzestupu.

Země východní Evropy se sice osvobodily z okovů Sovětského svazu. Nyní ale podle Hály opět rozdělují Evropu na Západ a Východ, tentokrát pod taktovkou Číny. Jde o vážnou hrozbu pro bezpečnost a prosperitu celého regionu, která podkopává existující spojenectví a míří k oligarchii po vzoru „čínského modelu“, varuje sinolog.

V dubnu roku 2012 vznikla skupina „16 + 1“, která zahrnuje Čínu a 16 postkomunistických zemí ze střední a východní Evropy. Západ této iniciativě nevěnuje moc pozornosti a možné důsledky její existence nechápou plně ani některé země z uskupení. Peking ale tuto iniciativu až donedávna považoval za svůj mistrovský tah, kterým jednak rozdělil Evropu a také se mu podařilo dát dohromady země z EU a země z bývalého Sovětského svazu bez toho, aby proti tomu protestovala Unie či Rusko.

EU nyní řeší zejména migraci a brexit a ruský postoj je ovlivněn hlavně sílící spoluprací mezi ním a Čínou. Zpočátku byl celý koncept „16 + 1“ jen vágní a příslušné dokumenty jsou plné výrazů přátelství, harmonie a strategického partnerství. V poslední době se ale tato iniciativa stává platformou pro budování Nové hedvábné stezky, která je klíčovým projektem čínské zahraniční politiky.

Celý rámec „16 + 1“ nefunguje tak, že by evropské země mohly jednat s Čínou jako jeden celek, ale musí s ní jednat každá zvlášť. Takový systém umožňuje Pekingu obcházet existující aliance a pasovat Čínu do středu dění. Je možné, že při vzniku iniciativy některé země ani nechápaly, do čeho vlastně vstupují. Například český prezident Miloš Zeman nabízel svou zemi jako „nepotopitelnou letadlovou loď“, srbští politici zase hovořili o tom, že jsou nejlepšími žáky v čínské škole a „16 + 1“ bude nakonec transformováno na 15 + 1 + 1. Taková konkurence mezi členy uskupení je dána tím, jak byla nastavena jeho struktura. Tedy centrální rolí Číny a tím, že sekretariát a administrativa fungují v Pekingu a evropské země se stávají jen pasivními příjemci politiky Pekingu, tvrdí Hála.

Popsané nastavení vede i k tomu, že některé země se záměrně vzdalují svým stávajícím spojencům a přibližují se Číně. Například prezident Zeman v roce 2016 hovořil o tom, že Česká republika, která je členem NATO a EU, byla směrem k Bruselu a Washingtonu příliš submisivní. Nové partnerství s Čínou mělo být podle něj známkou naší plné nezávislosti. Významným prvkem celé spolupráce přitom měly být čínské investice, ovšem zatím se ukazuje, že ty jsou v regionu stále zanedbatelné jak ve srovnání s investicemi stávajících spojenců, tak ve srovnání s čínskými investicemi na Západ.

Čínský přístup vede podle Hály k obcházení transparentních pravidel, k jednáním za zavřenými dveřmi a ke zpolitizování ekonomických aktivit. Ukazuje se to například v Maďarsku, ale i u nás. Čína prý údajně požadovala, aby dostala zakázku na stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech, a to bez tendru. „16 + 1“ se podle sinologa sice tváří tak, že z něj budou těžit všichni, ale evropští členové této iniciativy si nakonec budou muset vybrat, zda chtějí demokratický kapitalismus či kapitalismus státní, ve kterém mají rozhodující slovo oligarchové.

Zdroj: Politico


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688