Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.04.2018 18:02:45

Po deštivém pondělí bude teplý a naprosto slunečný týden

 

Pondělí přineslo na většinu území déšť, který je v době jara vítaný. Nový týden ale jinak bude slunečný a nadále dost teplý. Teploty v nížinách budou odpoledne překračovat 20°C. Na srážky to nevypadá prakticky ani jediný den. Tradiční aprílové počasí se tak mění v posledních letech na jakési předléto, které přišlo celkem rychle po posledních tuhých mrazech. Nejnáročnější část roku prožívají pyloví alergici. Bleskově dozrála bříza a vyprazdňuje své květy ve velkém. Suché slunečné počasí přinese vysoké koncentrace pylu v ovzduší. Další tradiční jarní riziko představuje zvyšující se aktivita klíšťat. Podívejme se na předpověď počasí na další dny.

V úterý budou ustávat poslední přeháňky nebo déšť a bude postupně polojasno až oblačno. Teploty 17 až 21°C. Ve středu už bude polojasno až skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 18 až 22°C. Ve čtvrtek může být ještě méně oblačnost, jasno, skoro jasno, teploty 19 až 23°C. V pátek, sobotu i neděli se nadále očekává jasno, skoro jasno, maximálně polojasno, nadále beze srážek. Teploty stále 19 až 23°C. Ranní teploty v průběhu týdne budou díky minimální oblačnosti spíše nižší, nejčastěji v rozmezí 9 až 4°C, v údolích klidně jen 2°C. Předpověď je tedy velmi jednoduchá, díky vysokému tlaku vzduchu bude slunečno a teplo, a to velmi stabilně.

Nedávno se objevily závěry jednoho z mnoha výzkumů prováděných v souvislosti s Golfským proudem. Podle nich proudění zpomaluje. Vědci jsou s výroky, co to bude pro Evropu znamenat, opatrní. Z logického principu Golfského proudu, který přináší do Evropy teplý vzduch z oceánu, vyplývá, že by situace paradoxně mohla v době globálního oteplování Evropě pomoci spíše ke stagnaci teplot. Jenže, zpomalení proudění z oceánu může posílit horké suché proudění z velkého euroasijského kontinentu. To by znamenalo katastrofická sucha, v létě vyšší teploty, v zimě naopak více holomrazů. Kde se bude skrývat pravda, poznáme my a naši potomci velmi rychle. Síla sucha posledních let ovšem naznačuje spíše druhý horší scénář.

Podrobnější předpověď počasí



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty