TNBiz (TN.cz)
Energie  |  14.04.2018 09:45:50

S praním na noční proud už neušetříte. Jak šetřit finance v 21. století?

Pojem „noční proud“ ve vyúčtování svého dodavatele energií dnes již nenajdete, ale levnější elektřinu můžete využívat i dnes.

Pokud vaše domácnost splňuje konkrétní podmínky, získáte se speciální dvoutarifní sazbou elektřinu se dvěma různými cenami. Na rozdíl od původního nočního proudu není nabídka levnější elektřiny v nízkém tarifu omezena pouze na noční hodiny, ale lze ji využívat v předem daných hodinách v průběhu celého dne.


Noční proud se vžil v minulosti, protože levnější tarif byl dostupný opravdu pouze v nočních hodinách. Díky němu mohli zákazníci od pozdních večerních do časných ranních hodin odebírat elektřinu za nižší cenu.


To už dnes neplatí a elektřinu za nižší cenu můžete odebírat i přes den u tarifů s dvoutarifní sazbou, takzvaným vysokým a nízkým tarifem. Zavedení dvoutarifní sazby vzniklo jako nástroj na podporu řízení provozu energetické sítě. Odběry ve dvoutarifních sazbách dokáže totiž distributor využívat k regulaci odběru v síti. A protože mu to pomáhá, náleží odměna i zákazníkovi v podobě nižší ceny za distribuci elektřiny.


„Na dvoutarifní sazbu mají nárok především domácnosti, které využívají elektřinu k vytápění nebo alespoň k ohřevu vody. Tudíž zbystřit byste měli tehdy, pokud máte nebo si pořizujete přímotopy, elektrokotel, tepelné čerpadlo, akumulační kamna nebo třeba bojler,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „Dvoutarifní sazbu přiděluje příslušný distributor elektřiny, kterému je třeba předložit revizní zprávu potvrzující dodržení technických požadavků.“


Pokud bydlíte v pronájmu a odběrné místo je psáno na majitele bytu či domu, ověřte si u něj, jakou má tarifní sazbu. V případě dvoutarifní sazby si tak můžete významně snížit náklady za elektřinu.


Kolik můžete ušetřit


Spotřebiče, díky nimž máte nízký tarif, jako jsou bojlery, akumulační kamna nebo jim podobné, jsou v době vysokého tarifu blokovány. „Nemusíte se tedy obávat, že by vám bojler ohříval vodu s drahou elektřinou. Rozhodně se ale vyplatí plánovat používání i dalších spotřebičů, se kterými můžete s nízkým tarifem významně ušetřit, může to být až 60 procent,“ vysvětluje Libor Holub.


Konkrétně tak při používání pračky pouze v nízkém tarifu můžete ušetřit ročně zhruba 650 , u myčky nádobí je úspora přes 700 a u sušičky dokonce až 1 300 . Řada spotřebičů, jako právě pračky, myčky, či trouby nebo domácí pekárny, je navíc vybavena funkcí odloženého startu, takže je stačí jenom naprogramovat. A když i některé domácí aktivity, jako je vysávání či žehlení, přesunete do hodin s nízkým tarifem, vaše úspora může být ještě větší.


Náš tip: Volte úsporné spotřebiče


Průměrná roční spotřeba elektrické energie u jednotlivých spotřebičů se výrazně liší. U myčky nádobí je to kolem 260 kWh, u pračky 240 kWh, u sušičky až 480 kWh. Pokud hodláte investovat do nového spotřebiče a nemáte úplně neomezený rozpočet, zohledněte i to, kolik energie dotyčný spotřebič žere. Za energetickou třídu si pak připlaťte zejména u těch nejnáročnějších, v nákladech se vám počáteční investice brzy vrátí.

 


Například v případě zmíněné sušičky prádla můžete volit mezi přístrojem ventilačním a kondenzačním. Ventilační je provozně úspornější, ale vyžaduje velkou a hlavně odvětrávanou místnost, kterou ne každý doma má. Kondenzační sušičky jsou sice energeticky náročnější, ale i to má řešení - v podobě kondenzačních sušiček s tepelným čerpadlem. Čerpadlo recykluje energii ze změn teploty vzduchu v sušičce. Díky tomu lze ušetřit až polovinu elektrické energie. Příplatek za tepelné čerpadlo navíc už dnes není nikterak zásadní.


„Zákazníci při výběru sušičky prádla volí přístroje s co nejvyšší energetickou účinností, tedy s nejmenší spotřebou energie. V současné době jsou cenově dostupné i sušičky v energetické třídě A+++. Rozdíl v ceně oproti nejlevnějším přístrojům se zákazníkům vrátí na nižší spotřebě energie během několika let. Při pětiletém provozu tak může v celkových nákladech vyjít výhodněji třeba i jednou tak drahý přístroj,” dodává mluvčí Datartu Iva Pavlousková.


Kdy máte levnější elektřinu


Konkrétní časy, kdy vám je doma zapnut nízký tarif, zjistíte na webových stránkách svého distributora. Přepínání vysokého a nízkého tarifu se řídí centrálně pomocí technologie hromadného dálkového ovládání (HDO). Jenom pozor, časy spínání se v průběhu roku mění, takže se vyplatí zjišťovat si tuto informaci včas.

 


Se změnou dodavatele elektřiny o nízký tarif nepřijdete


Pokud máte dvoutarifní sazbu přidělenu, se změnou dodavatele elektřiny se nemusíte obávat, že byste o ni přišli. „Distribuční sazby přiděluje distributor a ten vám i při změně dodavatele zůstává stejný. Všichni dodavatelé mají své nabídky uzpůsobeny tak, že odpovídají jednotlivým distribučním sazbám. Vám tudíž se změnou dodavatele elektřiny výhody nízkého tarifu zůstanou zachovány,“ doplňuje Libor Holub.


Tip na závěr: Plaťte včas


Rada, která může znít banálně, ale kvůli jejímu nedodržování platí každý měsíc mnoho českých rodin zbytečně, někdy až tisíce korun navíc zní: plaťte včas. Při promeškání stanoveného termínu při platbě účtu (nejen) za energie se částka k úhradě rychle zvyšuje. Jen pár dní navíc může znamenat stovky korun k úhradě a měsíční zpoždění může dlužnou částku velmi prodražit. „V dodržování včasnosti plateb pomůže pečlivé plánování měsíčního rozpočtu. Používat doporučujeme i internetové bankovnictví, které vám přehledně ukáže, na co a jak často vydáváte své rodinné finance,“ doporučuje Hana Drápalová ze Sberbank.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

03.04.2023Bankovní krize v 21. století Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
14.04.2022Bude Afrika světadílem 21. století? mzv.cz (MZv ČR)
02.10.2021Stane se Bitcoin digitálním zlatem 21. století? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688