Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  12.04.2018 16:29:42

USA zdanily 50 miliard dolarů z čínského dovozu

V úterý 3. dubna Spojené státy v rámci obchodní války s Čínou avizovaly uvalení 25% sazby na cca 1 300 technologických produktů importovaných z Číny. Čínská reakce na sebe nenechala dlouho čekat a již minulou středu stanovila daň ve výši 25 %, postihující 106 kategorií amerického dovozu.

Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) vytvořil seznam, který zahrnuje širokou škálu výrobků: televizory, elektronické komponenty, chemikálie, motorová vozidla atd. V součtu tak jednotlivé položky dosáhnou hodnoty přibližně 50 miliard dolarů (40 miliard eur) za rok 2018. Podle studie banky Oddo BHF se tento seznam dotkne 10 % čínských výrobků dovážených do USA. Seznam vylučuje řadu výrobků spotřební elektroniky, například mobilní telefony nebo notebooky, které se montují v Číně. Nezahrnuje obuv ani oblečení.

 Zveřejnění nastartovalo konzultační období, které by mělo trvat téměř dva měsíce. Poté USTR dojde ke konečnému rozhodnutí. Veřejné oznámení o clech je naplánováno na 15. květen.

 Čínské velvyslanectví ve Washingtonu se vymezilo vůči závěrům USTR a zvažuje adekvátní protiopatření. Důraz přitom klade na Světovou obchodní organizaci (WTO) v roli mediátora. Čína obratem zareagovala uvalením 25% daně na letadla, sójové boby, automobily a další výrobky ze Spojených států amerických. V roce 2017 se dle informací čínského ministerstva financí jednalo o 50 miliard dolarů. Dodatečné sazby dopadnou na 128 komodit (včetně vepřového masa a vína) v hodnotě tří miliard dolarů. Jedná se o odpověď na rozhodnutí USA zdanit import hliníku a oceli.

 Obchodní zástupce USA Robert Lighthizer tvrdí, že registr využívá algoritmus na výběr produktů, nejzásadnějších pro čínské výrobce, a zároveň má přispět k minimalizaci škod vzniklých americkým spotřebitelům. Výrobcům, využívajícím čínské součástky a výrobky, tak vzniknou v podobě sazeb dodatečné náklady, které vyústí v navýšení výdajů i ve spotřebitelské sféře.

 Také v tomto případě se tedy zatím potvrzuje, že obchodní války nemají vítěze a poražení jsou na obou stranách. Těmi jsou jak producenti, kteří omezují výrobu, a tudíž i zaměstnanost, tak spotřebitelé, kteří si za zboží připlatí. Ekonomikám se snižováním jejich otevřenosti pak klesá efektivnost alokace zdrojů.


Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


15.04. 11:54  daně (Pítr45)
12.04. 19:02  válka (vlastimil)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688