TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.04.2018 15:50:17, aktualizováno 18:24:18

Pro čtvrtinu Čechů je dovolená nedostupný luxus. Chudých ubývá

Přestože pro čtvrtinu domácností je stále týdenní dovolená něco, co si nemohou dovolit, ekonomická situace Čechů se zase zlepšila, odhalilo loňské šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Příjmová chudoba v loňském roce ohrožovala 9,1 % českých domácností, v předchozích třech letech to bylo 9,6 %.

Týdenní dovolenou si nemůže dovolit 25 % českých domácností. Pro ně je velkým problémem také nečekaný výdaj ve výši 10 200 korun, který si nemůže dovolit 28 % domácností. Oproti situaci před pěti lety je to ale výrazné zlepšení. V roce 2012 si týdenní dovolenou nebo neočekávaný výdaj nemohlo dovolit více než 40 % domácností.

Z dalších položek, které určují, zda jsou domácnosti ohroženy materiální deprivací, si osobní automobil nemůže dovolit zhruba 7 % domácností, obdobná část zase nemá na to, aby měli maso alespoň každý druhý den. Zhruba 3 % domácností nezvládají platit včas pravidelné platby a splátky nebo mít dostatečně vytápěný byt.

Pokud si domácnosti nemohou dovolit alespoň čtyři z devíti sledovaných položek, jsou podle statistiků ohroženy materiální deprivací. Takových domácností byly v Česku vloni necelá čtyři procenta. I tak patříme k zemím, kde je nejnižší počet lidí ohrožených chudobou či sociálním vyloučením.

Obdobně dobře jako Češi jsou na tom lidé na Islandu, v Norsku nebo v Nizozemsku, naopak chudoba nejčastěji ohrožuje lidi v Srbsku, Rumunsku a Bulharsku. Hranice ohrožení příjmovou chudobou se každoročně zvyšuje, naopak počet lidí, kteří jí jsou ohroženi, postupně klesá. Vloni to byl přibližně každý jedenáctý.

"Jde o lidi žijící v domácnostech, jejichž příjmy nedosáhly stanovené hranice. Ta se liší podle složení domácnosti. Např. pro domácnost jednotlivce činí 11 195 korun za měsíc. V případě rodičů se dvěma menšími dětmi se rovná 23 509 korunám." uvedla Michaela Jirková z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Nejhůře jsou ohroženy domácnosti samoživitelů a samostatně žijících seniorů. Příjmová chudoba hrozí téměř třetinám takových domácností. Pětina domácností je zatížena úvěry na bydlení, nejčastěji jde o rodiče s dětmi. Pro většinu domácností pak nepředstavují výdaje na zdravotní péči výraznější zátěž.

"Pro 11,7 % domácností je ale velkou zátěží úhrada předepsaných léků a pro 9,9 % platba za volně prodejná léčiva. Devět procent domácností má problémy i s výdaji na péči u zubaře,“ dodala Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688