Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.04.2018 12:57:42

Studie: Čínské investice v USA loni prudce klesly


Čínské investice ve Spojených státech v loňském roce prudce klesly kvůli zvyšujícímu se napětí mezi oběma zeměmi. Hodnota dohod oznámených v roce 2017 se snížila o více než 90 procent. Vyplývá to ze společné studie Národního výboru pro vztahy mezi USA a Čínou a poradenské a konzultační firmy Rhodium Group.

Zpráva, o které informuje server BBC, uvádí, že pokles vyvolaly změny politiky v obou zemích. Čína omezila zahraniční investice, zatímco v USA rostou obavy z těchto dohod kvůli národní bezpečnosti. Změny politického prostředí budou mít podle studie negativní dopad na investice i v budoucnosti.

Čínské firmy loni dokončily v USA investice za 29 miliard USD (596,2 miliardy ). To je o 35 procent méně, než činil rekord z roku 2016, kdy firmy dokončily investice za 46 miliard USD. Loňský údaj však také výrazně podpořily dohody z roku 2016, které se podařilo dokončit až v roce 2017. Pokud by transakce oznámené před rokem 2017 nebyly do těchto údajů zahrnuty, hodnota dokončených dohod by se snížila o 74 procent.

Pokles přichází po rapidním růstu čínských investic v zahraničí za poslední desetiletí, které však vyvolalo obavy jak v Číně, tak v dalších zemích, jako USA, Austrálie a Německo.

Koncem roku 2016 se čínští regulátoři rozhodli omezit zahraniční investice, částečně kvůli obavám z akvizic v jiných zemích, kvůli kterým se domácí firmy silně zadlužily. To sebou přineslo i zásahy proti některým z největších konglomerátů v zemi.

V USA politici vyjadřují obavy, že čínské společnosti podporované vládou se zaměřují na investice do vojenských a bezpečnostních technologií. Loni Výbor pro zahraniční investice v USA, který hodnotí transakce z hlediska rizika pro národní bezpečnost, zablokoval dohody v hodnotě téměř deset miliard USD, včetně prodeje amerických polovodičových a hliníkárenských firem, odhaduje zpráva. Také letos již bylo zablokováno několik významných snah o čínské investice, včetně prodeje společnosti zabývající se přesunem peněz Moneygram čínské Ant Financial, divizi internetového prodejce Alibaba. Americký prezident Donald Trump rovněž požádal své zaměstnance, aby nalezli nové možnosti omezení čínských investic v USA. Jeho žádost je součástí širší reakce na údajnou krádež duševního vlastnictví, které se má dopouštět Čína. Ta zahrnuje také plány na zavedení cel na zboží z Číny, jehož hodnota dovozu dosahuje 50 miliard USD ročně.

Zpráva také ukazuje, že firmy v USA, ve kterých mají většinu čínští investoři, nyní zaměstnávají kolem 140.000 lidí. Mnoho jich je v realitním či ubytovacím a zábavním sektoru.

Americké firmy loni v Číně investovaly zhruba 14 miliard USD.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688