Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.04.2018 09:19:17

Rozbřesk: Inflace se vzdaluje od prognózy ČNB


Česká ekonomika prochází od začátku roku obdobím desinflace. Zatímco po celý minulý rok se inflace nacházela bezpečně nad cílem centrální banky, od začátku roku začal růst spotřebitelských cen výrazně zpomalovat. Dokonce mnohem rychleji, než předpokládala ČNB i finanční trhy a inflace se dostala dokonce pod cílovou hodnotu dvou procent. Březnová data, která přijdou na řadu dnes, tento trend nejspíše opět potvrdí a odchylka od poslední prognózy ČNB se může zvýšit dokonce na půl procentního bodu.

Výrazné zpomalení kontrastuje se silným růstem ekonomiky poháněným spotřebou, kdy by se spíš daly čekat poptávkové inflační tlaky nebo alespoň nákladová inflace u služeb. Nicméně inflace klesá a důvodem, proč tomu tak je, je korekce vývoje cen potravin. Zatímco po celé druhé pololetí loňského roku poměrně rychle zdražovaly – mj. „díky“ máslové horečce, od začátku nového roku ceny jídla korigují. Zjednodušeně se dá říct, že máslo už není za šedesát, a navzdory některým medializovaným chmurným předpovědím dnes nestojí vlastně už ani padesát korun. Nicméně nejde jen o máslo, ale i o další potraviny, které zlevňují nebo alespoň už jejich ceny nerostou tak rychle jako před pár měsíci. Obtížně odhadnutelné a v čase volatilní potraviny jsou tak jedním z hlavních důvodů současné relativně nízké inflace nejen u nás, ale i v dalších zemích EU.

Nižší inflace sice nezapadá do obrázku ekonomiky, s nímž počítala centrální banka, avšak to neznamená, že ta musí na dlouhou dobu polevit v jejím úsilí o návrat k „normálním“ úrokovým sazbám. Zejména proto, že aktuální inflace může být zajímavá, nicméně jde jen o číslo z minulosti, byť jen nedávné. Centrální banku bude spíše zajímat, zda letos nízká inflace nemůže znamenat vyšší inflaci za rok. Když přitom vezmeme v úvahu pomalejší posilování koruny nebo akcelerující mzdy, které se promítnou do cen služeb, tak to není až tak nereálná představa. Proto i nadále předpokládáme, že centrální banka zaujme na pár měsíců vyčkávací pozici, nicméně ke zvyšování sazeb se letos ještě vrátí.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se i během včerejška pohybovala v úzkém pásmu nad hranicí 25,30 EUR/CZK a v podstatě ignorovala domácí zprávy včetně výsledků únorového zahraničního obchodu. A chladnou ji nejspíše nechá i březnová inflace, která přijde na řadu dnes. Výsledek nejspíše vyčkávací taktiku ČNB nezmění, neboť odchylka inflace od prognózy centrální banky se pravděpodobně znovu zvětšila.

Nízká inflace nejspíše nepomůže ani bondovým výnosům k jejich dalšímu růstu. Na druhou stranu se tím může zlepšit výchozí pozice ministerstva financí při zítřejších třech aukcích, kde budou k mání dluhopisy od čtyř do dvanácti let v objemu 14 mld. korun.

Zahraniční forex

Ani rozevírání spreadu mezi americkými a německými výnosy ani slušná výkonnost amerických akcií včera nevybídly dolar k posílení na hlavních párech. Naopak odpoledne jsme sledovali jeho oslabování vůči euru či libře; aspoň na páru s jenem dolar drží své pozice.

Eurodolar bude dnes odpoledne sledovat data za výrobní inflaci v USA, která budou předskokanem před zítřejšími velmi důležitými údaji o spotřebitelské inflaci za březen.

Ruský rubl se včera stejně jako další ruská aktiva ocitl pod výrazným tlakem, když ruské trhy vyděsily zprávy o amerických sankcích. USA v pátek v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a důležitých 14 firem. Trh si přitom zjevně není jistý kam až Američané v rozšiřování zajdou a zdali se k nim nepřidá i EU.

Ropa

Cena ropy Brent se na počátku týdne veze na vlně pozitivního sentimentu, který jí pomáhá k růstunad 69 USD/barel. Trhy – včetně toho ropného – těží z deeskalace napětí mezi Spojenými státy a Čínou, ke které dnes ráno výrazně přispěl čínský prezident Xi Jinping. Ten ve svém smířlivém projevu slíbil více otevřít domácí ekonomiku, stejně jako snížení některých cel, k čemuž by mělo dojít již v následujících měsících.

Dnes bude ropný trh sledovat nejen tradiční data o zásobách od API, ale zejména nejnovější měsíční analýzu trhu z dílny EIA. Ta mimo jiné nabídne detailnější pohled pod pokličku amerických břidlicářů, včetně revidovaného výhledu na jejich produkci.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688