TNBiz (TN.cz)
06.04.2018 15:08:32

V Keni se tvoří ohromná puklina, Afrika se láme na dvě části

Africký kontinent se pomalu láme, v Keni se objevila ohromná několikakilometrová trhlina, která navíc neustále roste. Místním tak připomíná, že se jejich země rozděluje, po odlomení se z území dnešní Etiopie a Somálska stane samostatný ostrov.

Po velmi prudkých deštích se ve Velké příkopové propadlině, kterou vytvořilo vrásnění a separace afrického kontinentu a arabské tektonické desky, objevila několikakilometrová propadlina, která navíc neustále roste, upozorňuje BBC.

Trhlina se otevřela během března, do hloubky i šířky má podle BBC místy více než patnáct metrů. Prasklina protnula hlavní dopravní tepnu v Keni. Dálnice se celá propadla.

Podle geologa Davida Abedeho byla trhlina pravděpodobně zaplněna prachem z blízkého stratovulkánu Longonot. Několikadenní deště pak prach odplavily a odhalily trhlinu, která se zde tvoří.

Podle National Geographic se trhlina tvoří kvůli oddalování Somálského a Nubijského plátu. Nakonec dojde k oddělení těchto dvou plátů a z území Somálska a Etiopie se stane samostatný ostrov.

Současní obyvatelé se ale nemusí urychleně připravovat na stěhování, i když se trhlina rozšiřuje, kontinent se bude dělit ještě velmi dlouhou dobu, vědci nečekají odtržení dříve než za 50 milionů let. Místním se ale celý proces bude připomínat například častějšími zemětřeseními.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty