5 nejčastějších otázek při výběru OSB desky

OSB desky

Stavíte dřevostavbu? Chystáte se rekonstruovat půdu? Přemýšlíte o nové podlaze? Chcete si snadno vyrobit nábytek? OSB desky jsou přírodní materiál, ze kterého lze postavit skoro vše. Práce s nimi je snadná a levná, proto si odborníci z Hornbachu připravili odpovědi na 5 nejdůležitějších otázek při výběru OSB desky.

Co je OSB deska?

„OSB je zkratka z anglického „oriented strand board“, což znamená deska složená z dřevěných třísek. OSB desky jsou vícevrstvé, vyráběny z dlouhých, tenkých třísek předem určeného tvaru a tloušťky,“ vysvětluje Richard Klička, odborník z oddělení Stavebniny v projektových marketech Hornbach a dodává, že velké, ploché třísky jsou uspořádány v podélném směru. Ohebnost těchto desek je díky těmto dlouhým a tenkým třískám větší než u běžných lisovaných desek. Lepení a struktura třísek dodává OSB desce její charakteristický vzhled. OSB desky jsou tvarově stálé, pevné v tlaku i tahu, ohebné a voděodolné. Jejich výhodami jsou snadná montáž a úprava, velký výběr formátů a nízká cena.

Na co se nejčastěji používají?

Nejčastěji se používají jako stavební desky při stavbě domu – dřevostavby, jako podklad pro zateplení, při rekonstrukci půdních prostor (stěny, podlahy), k úpravě interiéru (stěny, podlahy, nábytek), a na zahradě (zahradní domky, boudy).

Jak se povrch OSB desky upravuje?

OSB desky se prodávají v surovém stavu a většinou bez povrchové úpravy. „V sortimentu najdete i desky, které mají vyfrézovanou drážku. Ta pomáhá dobře napojit desky při stavbě stěn nebo při pokládce podlahy,“ radí Richard Klička z Hornbachu: „Pokud využíváte desky pro výrobu podlahy, zahradního domku nebo nábytku, doporučuji povrch zbrousit bruskou a natřít ochranným lakem na dřevo, poté lze upravit desku do požadovaného barevného odstínu.“ Pokud se OSB desky použijí ke stavbě stěn, je možné na ně nanést stěrku a omítnout je jako klasickou zeď. Nebo povrch lze také přelepit tapetou.

Je možné si nechat rozměr desky upravit přímo v prodejně?

To záleží na prodejně. „V Hornbachu zakoupené nejen dřevěné desky, ale také výřezy a rohové spoje u kuchyňských desek, vám upravíme na požadovaný rozměr,“ doporučuje odborník z Hornbachu: „Pokud si nejste jisti, jaký rozměr potřebujete, můžete se poradit s odborným personálem, který vám nejen kompletně poradí, ale i představí paletu možných výrobků.“ Více informací o přířezovém servisu najdete a službu využijete v každé prodejně Hornbach.

Co ještě budete k práci s OSB deskou potřebovat?

V závislosti na tom, kam budete desky dávat, se vám budou hodit tito pomocníci – přímočará pila, kotoučová bruska, spojovací materiál – vruty, hřebíky, sponky, stavební dřevo, aku šroubovák, izolace. 

Práce se OSB deskami je lehká. Nechte se inspirovat některým praktickým návodem, jak hravě zvládnout jejich montáž a co se z nich dá vše postavit:

 https://www.hornbach.cz/cms/cs/cz/navody/stavebniny_okna_dvere/sadrokarton/sucha_vystavba.html 

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba