Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.04.2018 09:05:14

Proč Německo vítá migranty s otevřenou náručí? Protože v minulosti se mu to vyplatilo


Německo je vůči přijímání imigrantů jednou z nejotevřenějších evropských zemí i přesto, že podle některých názorů tato politika zemi ničí. Bill Wirtz se na stránkách Foundation for Economic Education snaží zasadit současný vývoj do historického kontextu a poukazuje zejména na to, že pro Německo byli dříve imigranti pozitivním ekonomickým impulsem, který mu výrazně pomáhal dosáhnout současné úspěšnosti.

Během šedesátých let vlády pod vedením Adenauera, Erharda a Kissingera podepsaly řadu dohod se zeměmi jako Turecko, Maroko, Tunisko a Jugoslávie, v jejichž rámci do Německa proudily davy „gastarbeiterů“. Poválečný ekonomický zázrak, o kterém Němci hovoří jako o Wirtschaftswunder, stál do značné míry na deregulaci a velkém množství málo vzdělané pracovní síly. Ta například umožnila rychlé oživení výroby automobilů a snížení jejích výrobních nákladů, které se promítlo do konkurenceschopnosti německých automobilek.

„Gastarbeiteři přicházeli do země s tím, že zůstanou tak dlouho, jak je Německo bude potřebovat. Jenže řada z nich se usadila natrvalo. Když v roce 1973 udeřila recese, žily v Německu 4 miliony imigrantů a zůstaly i přes ekonomický pokles. Chtěli si tu vybudovat novou budoucnost, jejich děti se tu cítily doma,“ píše Wirtz. Dnes je podle něj běžné potkat lidi s tureckým jménem a bezvadnou německou výslovností na vysoce postavených místech. Poukazuje ale i na to, že gastarbeiteři přicházeli do Německa v rámci předem naplánovaného programu, který zajistil jejich rychlou integraci do pracovního trhu. Současná imigrační vlna je v tomto ohledu velmi rozdílná a k tomu se přidává příliš mnoho byrokracie.

Podle Wirtze ale současná integrace i přes všechny překážky probíhá mnohem rychleji, „než bychom mohli soudit podle některých pravicových médií“. V první polovině roku 2016 si zaměstnání našlo 10 % imigrantů, kteří přišli v roce 2015, 22 % těch, kteří přišli o rok dříve, a 31 % těch z roku 2013. Polemiku ovšem vyvolává skutečnost, že jsou to většinou klienti agentur poskytujících přechodná zaměstnání. Wirtz ovšem tvrdí, že kdyby například polští zaměstnanci čelili při hledání práce v Německu podobným procedurám a zdržením, jakým čelí například uprchlíci ze Sýrie či Afghánistánu, i u nich by nezaměstnanost byla vyšší. Teorie „líných uprchlíků“ podle něj funguje jako sebenaplňující se proroctví, protože vede k vytváření řady překážek a následně znemožňuje nalezení pracovních míst.

„S tím, jak populace stárne, jsou ekonomické výhody imigrace obrovské. Pokud přijdou noví zaměstnanci a zároveň spotřebitelé, v zemi s mimořádně vysokou pracovní morálkou znamenají obrovský přínos,“ uzavírá Wirtz.

Zdroj: FEE

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

08.04. 23:46  Minulost byla jiná (FrantaMa)
06.04. 10:59  coze? (ok)
05.04. 06:27  masáž (Igor)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688