Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  04.04.2018 14:38:06

Česká národní banka před rokem ukončila kurzový závazek (4.4.2018)

Česká národní banka se v listopadu 2013 připojila po bok těch centrálních bank, které využívaly nestandardní nástroje měnové politiky. A těch byla v roce 2013 ve vyspělém světě většina. Kurzový závazek však splnil svůj hlavní účel, tj. dosažení 2 % spotřebitelské inflace, až výrazně později, než Česká národní banka původně očekávala.

Téměř přesně před rokem, 6. dubna 2017 Česká národní banka po více jak třech letech ukončila režim kurzových intervencí, respektive tzv. kurzový závazek, a přestala udržovat kurz koruny nad hladinou 27 CZK/EUR. V době před ukončením kurzového závazku panovaly obavy, jak Česká národní banka zvládne výstup z kurzového režimu. Nabízela se totiž paralela se švýcarským frankem, který poté, co Švýcarská centrální banka ukončila kurzový závazek na franku, vůči euru dramaticky posílil a vyvolal silnou vlnu volatility.

Ukončení kurzového závazku ze strany České národní banky však proběhlo až nad očekávání klidně a bez komplikací. Koruna v reakci na oznámení o ukončení kurzového závazku vůči euru sice skokově posílila zhruba o 50 haléřů, avšak výraznější volatilita se nedostavila. Nedošlo tedy k žádným dramatickým výkyvům koruny ať již na jednu či na druhou stranu, jako tomu bylo například na přelomu let 2008 a 2009 v době finanční krize. V tomto směru určitě velmi pomohla komunikace České národní banky, která s dostatečným předstihem avizovala přibližný termín ukončení kurzového závazku. Velmi otevřená komunikace České národní banky se však zároveň projevila přílivem spekulativního kapitálu do koruny a výrazným nárůstem devizových rezerv v 1. čtvrtletí loňského roku.

Ukončení kurzového závazku zároveň zahájilo období setrvalého posilování koruny, které trvá až doposud. Vůči euru koruna od loňského dubna až do začátku letošního února posílila o téměř dvě koruny (z hladiny 27 až na 25,10 CZK/EUR), tj. o 7 % (graf č. 1). Silný růst domácí ekonomiky, přebytkový běžný účet platební bilance a růst korunových úrokových sazeb zároveň vytváří solidní předpoklad k dalšímu posilování koruny v průběhu letošního roku. Pravděpodobnost, že se koruna vůči euru bude v závěru letošního roku pohybovat hlouběji pod hladinou 25 CZK/EUR je poměrně vysoká

 

Měnovou politiku České národní banky, respektive kurzový závazek, lze hodnotit následovně. Česká národní banka se v listopadu 2013 připojila po bok těch centrálních bank, které využívaly nestandardní nástroje měnové politiky. A těch byla v roce 2013 ve vyspělém světě většina. Kurzový závazek však splnil svůj hlavní účel, tj. dosažení 2 % spotřebitelské inflace, až výrazně později, než Česká národní banka původně očekávala. Na druhé straně slabší kurz koruny v malé otevřené ekonomice, jakou je ČR, přispěl skrz zahraniční obchod k rychlejšímu růstu HDP a tvorbě nových pracovních míst. Zde je nutné poznamenat, že se Česká národní banka kurzovým závazkem trefila přesně do obratu v hospodářském cyklu (patrné z grafu č. 2), takže lze zároveň konstatovat, že domácí ekonomika by velmi pravděpodobně solidně rostla i bez zásahu České národní banky. U kurzového závazku lze pozitivně hodnotit kladný dopad na růst domácí ekonomiky a nad očekávání klidné ukončení tohoto nestandardního opatření. Spíše negativně lze naopak vnímat nestejnoměrný dopad kurzového závazku na domácí ekonomické subjekty.

 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688