Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.04.2018 12:05:25

Revize HDP posouvá celoroční růst za rok 2017 na 4,6 %


ČSÚ dnes revidoval statistiku HDP za poslední čtvrtletí loňského roku. Mezičtvrtletní růst české ekonomiky byl upraven na 0,8 % q/q (z původních 0,5 %) a meziroční na 5,5 %. Celoroční růst za rok 2017 se zvýšil z 4,5 % na 4,6 %. Revize se dotkla zejména spotřeby vlády, která podle všeho utrácela mnohem více, než statistici původně předpokládali. Mírné zvýšení zaznamenaly i investice. Tato revize však šla na úkor tvorby zásob. Vedle vládní spotřeby bylo domácí hospodářství taženo všemi složkami domácí poptávky. Čisté exporty naopak přispěly záporně. Nejvýrazněji se na růstu podílely soukromá spotřeba a investice, když shodně přispěly přibližně dvěma procentními body. Výrazně se zvýšila i tvorba zásob, která přispěla jedním procentním bodem. Na straně tvorby HDP vidíme dominanci dvou hlavních tahounů. Přidaná hodnota v průmyslu meziročně vzrostla o 7,4 % a v soukromých službách se zvýšila o 6,3 %. Tyto dvě složky zajistily drtivou část růstu přidané hodnoty.

Zisky firem na konci roku odolávaly rostoucím mzdám i posilující koruně

Statistiky ze sektorových účtů ukazují, že díky silné domácí i zahraniční poptávce zisky firem odolávají jak tlaku rostoucích mezd, tak posilující koruny. Míra zisku se totiž zvýšila v mezičtvrtletním i meziročním srovnání. Slušný výsledek zaznamenala i míra investic, která dosáhla 30 %.  Nejvíce si v posledním čtvrtletí roku polepšily domácnosti. Reálné příjmy na obyvatele vzrostly o 4,8 % y/y, zatímco spotřeba přepočtená na jednu osobu se zvýšila o 5,6 %. To se projevilo na míře úspor, která se snížila na 10,4 %. Naopak míra investic v sektoru domácností se snížila o tři desetiny procentního bodu na 8,3 %. To má pravděpodobně souvislost s horší dostupností nemovitostí pro rezidenční bydlení. Domácnosti tak v souhrnu nenakupují nemovitosti a své prostředky raději směřují do spotřeby.

Tvorba kapitálu byla jedním ze dvou hlavních tahounů loňského růstu. Zasloužily se to zejména nefinanční korporace, které investovaly do strojního zařízení. Příspěvek veřejného sektoru byl v podstatě zanedbatelný.

Čísla ještě změní jarní revize, letošek bude také úspěšný 

Dnešní čísla mírní zklamání, které přinesl první a druhý odhad růstu z mezičtvrtletního pohledu. Domácí ekonomika v posledním kvartále loňského roku podle ČSÚ rostla mezikvartálně o 0,8 %. To představuje spolu se Slovenskem nejslabší růst v regionu. Do jisté míry mohou hrát roli sezónní faktory, které výrazně zvýšily růst ve druhém čtvrtletí, zatímco ho snížily ve druhé polovině roku. To by měla napravit revize zveřejněná na začátku června. Vysvětlil by se tak i rozdíl mezi měsíčními ukazateli, které naznačují velmi slušný růst domácí ekonomiky na přelomu roku, a čtvrtletními čísly, která jsou mírně slabší. Celkový velmi dobrý růst za loňský rok ve výši 4,6 % však už revize sezónních faktorů neovlivní.

Velmi dobrou růstovou dynamiku očekáváme i v letošním roce. Soukromá spotřeba bude i nadále těžit z rekordně nízké nezaměstnanosti a silného mzdového růstu. Pokračovat by měla i velmi dobrá dynamika investiční aktivity, které pomůže příliv prostředků z EU. Nicméně spotřeba i investice jsou dovozně náročné, což se projeví na bilanci zahraničního obchodu. Od té letos žádný příspěvek nečekáme.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688