Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.03.2018 08:14:08

Víkendář: Putin nakonec zase takový kamarád nebude

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že budování dobrých vztahů s Ruskem není jeho zájmem, ale zájmem všech Američanů. Podle jeho názoru může Rusko pomoci „řešit problémy se Severní Koreou, Ukrajinou, ISIS či Íránem“. I proto Trump před několika dny gratuloval Putinovi k jeho volebnímu vítězství ve volbách, které lze jen těžko považovat za svobodné. Jak ale na stránkách The Atlantic poukazuje Uri Friedman, americko-ruské vztahy se nyní prudce zhoršují poté, co Spojené státy nařídily 60 ruským diplomatům odchod ze země a uzavřely ruský konzulát v Seattlu.

Vyhoštění je reakcí na otrávení ruského agenta a jeho dcery, ke kterému došlo ve Velké Británii. K podobnému kroku přikročila řada dalších zemí a Britové hovoří o „největším kolektivním vyhoštění ruských agentů v historii“. Trump uvedl, že Spojené státy nemohou zlepšovat vztahy s Ruskem, když Rusové odmítají zodpovědnost za zmíněný čin, ohrožují přátele USA a provádějí destabilizační a agresivní kroky. Vysoký zástupce americké vlády zase hovoří o tom, že Rusové využívají diplomatické imunity k podkopávání demokracie v zemích, ve kterých pobývají.

Tato rétorika ukazuje na změnu v postoji Bílého domu ke Kremlu. Rusko sice hraje významnou roli v problémech, u kterých Trump doufal v nalezení společného řešení. Jenže Kreml podporoval Severní Koreu i Írán poté, co se Trumpova vláda snažila o jejich izolaci. Rusko pomáhalo syrskému prezidentovi Al-Assadovi namísto toho, aby se zaměřovalo na boj s ISIS, překračuje mezinárodní normy tím, že násilně změnilo hranice Ukrajiny. Pokud někdo tvrdí, že při řešení problémů v Koreji či na Ukrajině může pomoci, je to podobné, jako kdybychom doufali, že při fotbalu nám pomůže soupeř tím, že si bude záměrně dávat vlastní góly.

Trump sice váhal s kritikou Putina, ale faktem je, že vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršují. Trumpova vláda poskytla zbraně Ukrajině, bombardovala Al-Assada poté, co použil chemické zbraně a celkově zvýšila aktivitu amerických vojenských sil v Sýrii. Zavedla také sankce v reakci na ruské vměšování se do průběhu prezidentských voleb v USA a nyní Trump vyhostil více ruských diplomatů než kterýkoliv jeho předchůdce. Možná se to dalo čekat – odbornice na vývoj v Rusku Fiona Hill hovořila o rychlém rozpadu „přátelství“ mezi Trumpem a Putinem již v roce 2016. Rusko je totiž podle ní stejně expanzivní a nechce nikde ustoupit jako Spojené státy.

Trumpův bezpečnostní poradce H.R. McMaster tvrdí, že „geopolitické problémy jsou zpět, a to ve velkém stylu“. Podle jeho názoru jsme si mohli užít jen krátké přestávky během období po konci studené války, kdy byl svět v relativním klidu. A ukazuje na to i fakt, že McMaster ze své funkce odchází a místo něj přichází jestřáb, který bude přátelství s Ruskem nakloněn asi mnohem méně.

Zdroj: The Atlantic

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

02.04. 10:47  To určitě ty chytrolíne (ldx)
02.04. 09:24  Nic moc (sasascz)
01.04. 18:42  K podrazařům? (Petr Ježek)
01.04. 15:28  Putin kamarád nebude (ikaktus)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688