Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.03.2018 09:19:17

Rozbřesk: ČNB dnes poodkryje karty, nicméně zůstane u slov

Hlavní tuzemskou událostí tohoto zkráceného týdne bude nepochybně dnešní zasedání bankovní rady ČNB. Sice se od něj nečeká žádná změna měnové politiky, nicméně mohlo by opět trochu odkrýt, jak to do budoucna myslí centrální banka s růstem úrokových sazeb. Není to tak dávno, co někteří centrální bankéři hovořili o dalším zvyšování sazeb ještě v letošním roce, nicméně rozpoložení bankovní rady se zdá být v posledních týdnech stále více holubičí. Nakonec by to bylo v souladu s dosud platnou prognózou, která s rychlým růstem úrokových sazeb počítá až v příštím roce. Z prognózy totiž vyplývá, že by se až do prvního čtvrtletí roku 2019 neměla dvoutýdenní repo sazba vůbec měnit. Pak by během roku 2019 mělo následovat velmi razantní zvyšování této hlavní sazby ČNB na více než 2 %.

Neznamená to však, že zvyšování úrokových sazeb ještě v letošním roce není ve hře. A existují proto minimálně dva důvody. Tím prvním je kurz koruny, který vůbec nemusí posilovat tak rychle, jak ČNB předpokládá. Už během druhého čtvrtletí by si totiž měla koruna připsat vůči euru dalších padesát haléřů. Tím by se zpřísnily měnové podmínky v ČR přes kurz a ČNB i proto spoléhá, že nakonec nebude muset dělat se sazbami nic. Otázkou je, zda se ovšem koruna dostane opět do hledáčku zahraničních investorů a spekulantů, aby jí k takovému zisku rychle pomohli. Stát by se to třeba i mohlo, pokud by ECB “odpískala” konec QE, respektive by oznámila další prodloužení své nekonvenční politiky do dalšího roku. Jako pravděpodobné se to ovšem zatím (naštěstí – tedy z pohledu odpovědnějších zemí) nejeví. Druhým důvodem, který by ČNB mohl přimět reagovat ještě v letošním roce, je vývoj mezd. Stále větší napětí na trhu práce vede ke zrychlování mzdového růstu, který nakonec může být vyšší než ČNB očekávaných 7,4 %. A pokud bychom měli nalézt pro jistotu ještě jeden další důvod, tak by to byla vyšší než očekávaná inflace v příštím roce. Těžko si představit, že po aktuálním rychlém propadu inflace pod cíl by se v přehřívající se ekonomice udržela inflace i nadále pod dvěma procenty. I proto předpokládáme, že se ještě ve druhé polovině letošního roku jednoho zvýšení úrokových sazeb ČNB dočkáme. Dnešek sice nebude o činech, ale o to více o slovech, která budou z ČNB znít. Mohou napovědět, zda se ještě vůbec v bankovní radě ozývá alespoň nějaký ten jestřábí hlas, či nikoliv.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruně se v posledních dnech zalíbilo v úzkém pásmu mezi 25,40-25,50 EUR/CZK a ani v průběhu včerejška jej neopustila. K tomu jí chybí síla, kterou by jí mohla dodat snad jen centrální banka. Především tedy ta česká, pokud by po dnešním jednání bankovní rady naznačila vůli pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb ještě v letošním roce. Představit si lze impuls i ze zahraničí, pokud by se zvýšila pravděpodobnost pokračování extrémně uvolněné politiky ECB za horizont letošního září. ECB nicméně v tomto směru zůstane ještě asi tři měsíce tajemná, takže na rozhřešení konce QE si musíme ještě počkat.

Zahraniční forex
Dolar včera lehce zpevnil, byť americká makro data byla spíše smíšená. Růst amerického HDP za poslední kvartál roku 2018 byl sice revidován vzhůru, avšak výsledek obchodní bilance za únor byl opět mizerný, což nevěští nic dobrého pro růst v tomto čtvrtletí, a navíc bude další záminkou pro americkou administrativu k omezování volného obchodu.

Dnes odpoledne přijdou na pořad nejdůležitější statistiky týdne, a to německá inflace a americké spotřebitelské výdaje (obojí za únor). Pro euro by přitom bylo zřejmě velmi nepříjemné, kdyby inflace v Německu opět trh zklamala.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688