mpo.cz (MPO)
Podnikání  |  28.03.2018 18:52:51

České firmy se mohou zapojit do obnovy Iráku

Publikováno:
28.3.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

O spolupráci při obnově iráckého hospodářství jednal ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner s ministrem průmyslu a nerostných surovin Iráku Mohammedem Shyaa Al-Sudanim. A to při příležitosti zasedání Česko-iráckého smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, které se stejně jako Česko-irácké podnikatelské fórum uskutečnilo na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Představitelé iráckých firem, asociací a komor seznámili české podnikatele s aktuálními příležitostmi a výzvami na území Iráku.


Jednání obou ministrů navázalo na oficiální česko-irácká setkání na nejvyšší úrovni, která začala v minulosti. „Irák se nyní nachází v období rekonstrukce válkou poničené infrastruktury. České firmy mají zkušenosti s dodávkami do Iráku a svým iráckým partnerům rozhodně mají co nabídnout,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a dodává: „Jsem rád, že letos začaly do Iráku opět proudit první větší dodávky českých technologií a jsem přesvědčen, že českých firem, které obnoví spolupráci, respektive začnou se o irácký trh více zajímat, bude postupně přibývat.“

V současné době mimo jiné dochází k rekonstrukci a modernizaci iráckých petrochemických závodů, na jejichž stavbě se v minulosti podílely české či československé firmy. Irák nyní potřebuje především obnovit poničenou infrastrukturu, zlepšit zaměstnanost a životní prostředí. I zde by mohly pomoci právě společnosti z České republiky, které mají v oblasti ekologizace bohaté zkušenosti. Obnovuje se také irácké zemědělství, což by mohlo znamenat návrat českých traktorů, které mají v Iráku stále dobré jméno stejně jako řada dalších tuzemských výrobků. Pomoci mohou i moderní zavlažovací technologie, navázat by se mohlo i na někdejší dodávky českých kolejových vozidel. Česká republika chce Iráku pomáhat i v budoucnosti, a to formou tzv. rekonstrukční pomoci. Potřebný program nyní rozpracovává meziresortní skupina.

Obrat vzájemné obchodní výměny mezi Českou republikou a Irákem v posledních letech nedosahoval ani 100 miliónů USD ročně, negativní roli zde sehrály boje s tzv. islámským státem. Loňský export do Iráku byl ve výši 61,46 mil. USD, dovoz z Iráku ve stejném období byl pouze 92 tisíc USD. Oba trhy přitom nabízejí řadu možnosti a příležitostí, pomyslné dveře k hospodářské spolupráci pootevřelo i dnešní jednání na MPO.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688