Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.03.2018 17:48:43

Škoda Auto údajně odborářům nabídla růst tarifních mezd o 10 %

Škoda Auto údajně odborářům nabídla růst tarifních mezd o 10 procent a vyplacení mimořádné prémie 5000 ve mzdě za duben. Odbory nabídku zatím nepřijaly. Zvýšení tarifů znamená pro zaměstnance automaticky i vyšší osobní ohodnocení a také vyšší zaručené bonusy, který se počítá právě z těchto dvou složek. ČTK to dnes sdělil důvěryhodný zdroj.

Firma před týdnem odborářům nabídla růst mezd o 8,3 procenta a růst osobního ohodnocení o 0,7 procenta. Odboráři již před samotným začátkem kolektivního vyjednávání uvedli, že chtějí dvouciferný růst mezd, který zároveň bude vyšší než deset procent. Minulou nabídku firmy proto odmítli. Průměrná hrubá dělnická mzda ve Škoda Auto činila loni 40.557 korun, tedy zhruba o deset procent víc než v roce 2016.

Odbory zároveň odmítaly spojovat vyjednávání o mzdách s podmínkou zavedení vícesměnných systémů, tedy pracovních sobot v Mladé Boleslavi. Zároveň chtěli, aby nová dohoda platila pouze na 12 měsíců, Škoda přitom nabízela původně platnost dohody na 27 měsíců. Na podmínky odborů nakonec automobilka přistoupila, nyní se tak již jedná pouze o výši růstu mezd.

Známá je už výše variabilního bonusu, kteří zaměstnanci dostávají v závislosti na loňských výsledcích firmy. Letošní bonus dosáhne rekordní hodnoty 57.083 korun. Znovu se jedná o mimořádný meziroční nárůst bonusu o 40 procent, který tarifní zaměstnanci obdrží v květnu jako součást mzdy za duben.

Celková výše letošního ročního bonusu, který se skládá z variabilní a garantované části, by tak v průměru u zaměstnanců s plným nárokem na něj, při zohlednění nabídky firmy v tarifním vyjednávání, mohla přesáhnout 100.000 korun.

Škoda Auto, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, je součástí německého koncernu Volkswagen. Ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30.000 lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. Automobilka loni dodala na trh rekordních 1,200.500 aut.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688