STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  27.03.2018 16:32:20

Oslabí protekcionistická politika dolar?

Autor: Bc. Jakub Obrovský

Narůstající protekcionistické tendence ze strany americké vlády mají prozatím negativní dopad nejen na trhy akciové, v minulém týdnu se nedařilo ani dolaru, který vůči všem významným světovým měnám ztrácel. Pokud by tyto tendence nadále zůstávaly zřejmé v takovém rozsahu, jako doposud, odborníci očekávají, že by mohly zasáhnout i do složení měnových rezerv největších světových centrálních bank.

V současnosti se po dlouhé době centrální banky opět poohlížení po euru jako měně pro tvorbu rezerv. To vše navzdory negativním úrokovým sazbám z evropských státních dluhopisů. Jako příčinu lze určit protekcionistickou náladu hlavních představitelů USA, zároveň také velkou snahu o co největší objem volného obchodu ze strany Evropské Unie. Pozitivní zprávy ohledně vývoje růstu ekonomik eurozóny a růžový výhled do budoucna také naznačují možnost změny politiky evropské centrální banky a jejího kvantitativního uvolňování.

Ačkoliv je dolar momentálně ve světě devizových rezerv s více jak 60 % jasnou jedničkou, jeho pozice může být výše zmíněnými faktory ohrožena. Ne natolik, aby byl snad z prvního místa sesazen, ale je očekáván propad jeho podílu, především na úkor eura. Euro v tomto ohledu zažilo svůj vrchol v letech 2009 a 2010 před vypuknutím měnové krize, kdy jeho podíl na měnových rezervách centrálních bank světa činil téměř 30 %. Po krizi a přijetí opatření ECB se ale stalo euro méně atraktivní, to by se v současnosti mohlo změnit.

Hlavními kandidáty na zvýšení objemu eura ve svých devizových rezervách jsou rozvojové země, země exportující ropu nebo největší ekonomiky světa jako Čína, Indie, které velmi spoléhají na mezinárodní obchod, především pak s EU. Umožní jim tak držet více měny svých obchodních partnerů, neboť objem obchodu mezi EU a těmito zeměmi v posledních letech raketově stoupá a je možné, že po zavedení cel by mohla EU během několika let vystřídat USA na pozici největšího čínského obchodního partnera.

Stane se euro opět prominentní měnou ve světě devizových rezerv? A jakým způsobem naloží Čína se 117 mld. USD dluhopisů USA v blížící se obchodní válce? Bude mít stále se zvětšující objem obchodu EU se zbytkem světa také svůj podíl na růstu eura? To vše odhalí až další vývoj a především kroky centrálních bank, podle odhadů by však během příštích několika let mohl objem eurových rezerv vzrůst o více jak 300 mld. EUR.

Buying opportunity

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.06.2019Rozestoupí se dnes protekcionistické mraky? Research (Česká spořitelna)
12.01.2018Euro na 3letém maximu vůči dolaru díky německé politice Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.01.2017Doba se mění – libru a dolar dnes kormidlují i politici Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688