Třetina Čechů netuší, v jaké energetické třídě bydlí

Pozitivním zjištěním průzkumu Sdružení EPS ČR je, že téměř třetina Čechů (31 %) již mají své obydlí v nejúspornějších energetických třídách A, B nebo C. Toto číslo vylepšuje kromě stavebních rekonstrukcí v čele se zateplováním domů a bytů také statistika novostaveb. Výstavba rodinných domů v ČR v roce 2016 dle Českého statistického úřadu mluví ve prospěch vysoce úsporné energetické třídy B, která postupně předstihla dříve nejčastější třídu C.

Výstavba rodinných domů v ČR dle energetické náročnosti v letech 2013-2016


Pozitivní výsledek v podobě počtu lidí žijících v úsporných domech a bytech nás příliš nepřekvapil, neboť celkem přesně koreluje s již dříve zpracovanou analýzou Šance pro budovy.  Podle ní žije třetina lidí v domech či bytech, které jsou již zrekonstruované na energeticky úspornější úroveň, nebo v novostavbách stavěných dnes již jako vysoce úsporné. Překvapilo nás ale, kolik Čechů bydlí ve velmi neúsporných domech, nebo nemá o energetické náročnosti svého domu žádné informace,“ komentuje výsledky průzkumu předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Za vytápění domů v nehospodárných energetických třídách platíme desetitisíce navíc
Bez mála třetina dotázaných totiž neví, v jaké energetické třídě se jejich bydlení pohybuje. Každý desátý Čech bydlí v domě s nehospodárnou třídou energetické náročnosti D, E, F či dokonce G. Takové energetické třídy přitom mohou stát majitele domů zbytečně utracené desetitisíce korun navíc. „U rodinného domu vytápěného na elektřinu je rozdíl v ceně za energie mezi energetickými třídami G a A přes 100 000 ročně, mezi třídami G a C okolo 80 000 . U běžného bytu je rozdíl mezi nejhorší a nejlepší energetickou třídou kolem 60 000 ročně a třídami G a C asi 45 000 ,“ vypočítává Zemene.

Průzkum Sdružení EPS ČR: Jakou energetickou třídu má váš dům či byt? (odpovědi v %)


Efektivním řešením vysoké energetické nehospodárnosti domů a bytů v ČR je zateplení budov, které majitelům ušetří peníze nejen v zimě za vytápění a v létě za chlazení, ale má i řadu dalších výhod. „Zateplení prokazatelně eliminuje rizika respiračních onemocnění, prodlužuje životnost budov a zlepšuje estetický vzhled nemovitosti, čímž zvyšuje její hodnotu,“ vysvětluje Zemene a dodává: „Z průzkumu vyplývá, že téměř 36 procent obyvatel o zateplení domu uvažuje, ale nemůžou si jej finančně dovolit. Ne každý však ví, že nabízené dotační programy mohou snížit finanční náročnost celé investice až na polovinu.“

V Plzeňském kraji nezná energetickou třídu svého domu či bytu každý druhý

Zajímavé výsledky přinesl průzkum Sdružení EPS ČR v regionálním rozdělení odpovědí. Největší počet domů v nejúspornějších třídách A, B a C je dle odpovědí samotných majitelů domů a bytů v Olomouckém kraji. V Jihočeském kraji žije největší počet lidí bez zpracovaného energetického štítku na svůj dům či byt, konkrétně 40 % dotázaných. Téměř každý druhý respondent na Plzeňsku (47,8 %) poté uvedl, že nezná energetickou třídu svého domu či bytu.

O průzkumu: Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura IPSOS za pomoci nástroje Instant Research v listopadu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo 525 respondentů ve věku 18 až 64 let z celé České republiky.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba