ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  21.03.2018 08:34:38

Ranní glosa: Fed dnes zvýší úroky

Po delší době nás čeká akce ze strany vlivné americké centrální banky a tak je třeba být ve střehu. Připomeňme, že dnešní zasedání Fedu bude zajímavé nejen proto, že zde dojde ke zvýšení úrokových sazeb, či že se poprvé v nové roli na tiskovce ukáže nový šéf J. Powell, ale také bude odtajněna nová prognóza.

A právě posledně jmenovaný moment bude trh eminentně zajímat, neboť se zvýšením úroků (o 25 bps) již najisto počítá a komunikaci J. Powella již bylo možné si poslechnout při jeho nedávném vystoupení v Kongresu. Půjde tedy především o prognózovanou trajektorii vývoje úrokových sazeb, kterou bude vedení Fedu navigovat očekávání ohledně budoucího utahování měnové politiky. Co tedy v tomto ohledu očekávat? Primárně půjde o to, zdali Fed pro letošek zvýší odhad počtu zvýšení sazeb z dosavadních tří na čtyři (agregovaně tedy o 100 bps). Podle našeho názoru pozitivnější výhled pro růst i inflaci v kombinaci s poněkud více jestřábím vedením Fedu hovoří pro jestřábí posun na čtyři “prognózované hiky” v roce 2018. Druhý jestřábí impuls z revidované prognózy se může týkat posunu dlouhodobé rovnovážné úrovně pro úrokové sazby Fedu (eventuálně pro rok 2020). I zde podle nás může dojít k posunu směrem vzhůru. Dlouhodobá (rovnovážná) úroveň úrokové sazby by odhady členů vedení Fedu mohla zvednout ze současných 2,75 % na 3,00 %.

Otázkou je, jak na tyto vesměs jestřábí signály může zareagovat trh. Ten pro letošek naplno počítá sotva s trojím zvýšením úroků - natož se čtyřmi posuny o 25 bps, přičemž rovnovážná sazba Fedu je trhem viděna v blízkosti úrovně 2,5 %. Neboli teoreticky vzato - pokud trh prognóze Fedu uvěří - tržní (dolarové) sazby by mohly jít vzhůru. Na druhou stranu zkušenost z pokrizového období nám říká, že trh střednědobé (úrokové) prognóze Fedu spíše nevěřil a vesměs měl pravdu. Hodně však také bude záležet na tom, jak nový šéf Fedu Powell bude očekávání dalšího utahování měnové politiky verbálně tlumit. Jeho předchůdkyně Yellenová v tom byla mistr. Powellovi se zahlazování stop po zveřejněné jestřábí prognóze zdaleka tak dařit nemusí. Navíc nový šéf Fedu ani nemusí o takové “vyhlazování” jestřábího vzkazu, jež vyplyne z nové prognózy, tolik stát.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688