Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.03.2018 17:23:42

Ceny energií podkopaly zisky těžařů

Ceny komodit podpořené o synchronizovaný růst v Číně, USA, Evropě a dalších hlavních ekonomikách vzrostly podle komoditního indexu S&P GSCI od poloviny roku 2017 o skoro 20 % a stále ještě převyšují rostoucí výdaje. Největší světové těžařské společnosti ale začínají přemýšlet, jak to udělat, aby rostoucí náklady tyto těžce vydělané výnosy nesebraly.

Když pokles na trzích ztížil možnost výdělku, dávaly těžařské společnosti po většinu této dekády přednost snižování nákladů. Firmy jako BHP Billiton, Rio Tinto a Glencore zavedly drony a autonomní nákladní vozy, osekaly desetitisíce pracovních míst a hledaly radu u dalších průmyslových odvětví, včetně automobilového, aby své doly zefektivnily.

Těžaři osekali miliardy dolarů ve snaze udržet rozpočty pod kontrolou. Producenti mědi podle dat S&P Global Market Intelligence celosvětově snížili mezi lety 2012 a 2016 své náklady na produkci 1 libry kovu skoro o čtvrtinu.

Po zvýšení cen, včetně paliv, mezd a chemických látek navýšily, začínají být náklady pro sektor problémem. Ropa se během loňského roku vyšplhala o 20 %, účty za energie rostou, ceny koksu, který se používá do pecí na železné rudy, a žíravin, používaných k extrakci oxidu hlinitého z bauxitu, jsou také vyšší. Dělníci v mnoha zemích požadují navýšení mezd, a to i v měděných dolech v Chile. Komodity se navíc prodávají v amerických dolarech a slabý dolar tlačí marže dolů.

Náklady rostou z obdobných důvodů, z jakých se komoditní trhy obrací k lepšímu – tedy kvůli zdravější globální ekonomice a rostoucí poptávce. Podle vedoucích pracovníků bude s rostoucími cenami paliv a dalších potřebných surovin tlak na další škrty růst, aby se zachovaly marže. Analytici ale dodávají, že další růst nákladů na těžbu by mohl vyvolat následný růst i na komoditních trzích. Zvláště pokud investoři vsadí na to, že některé menší firmy omezí svou produkci.

Návrat inflačních tlaků již způsobil v poslední výsledkové sezóně nesplnění cílů zisku několika těžařských titánů a udusil jejich růst na akciovém trhu. „Dokud globální ekonomická aktivita nezpomalí, je další nákladová inflace v těžařském průmyslu z našeho pohledu nevyhnutelná,“ řekl analytik Jefferies Christopher LaFemina, podle kterého ani BHP a Rio nenaplnily očekávání zisků právě kvůli nečekaně vysokým nákladům.

Anglo American utrpěl největší ránu ve své jihoafrické divizi na uhlí, kde náklady na vývozní operace vzrostly o 29 %. Výhled Rio Tinto počítá v roce 2018 s náklady ve výši 300 milionů dolarů, což by odepsalo polovinu předpokládaných v produktivitě pro tento rok. „Nadále budeme k nákladům neústupní,“ slíbil finanční ředitel Ria Chris Lynch. A finanční ředitel Glencore Steve Kalmin řekl, že firma zaznamenala mimo jiné rostoucí ceny nafty, oceli a výbušnin, a také tvrdší konkurenci na trhu s pracovní silou, i když to „ještě není tak daleko, jako v roce 2007-8“, kdy nastala přetahovaná o dělníky se základními dovednostmi, dodal.

Zdroj: WSJ

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688