Redakce (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  13.03.2018 10:00:00

Deset tipů k vyplnění daňového přiznání za rok 2017

Daňové přiznání za rok 2017 musejí podat nejen živnostníci, ale i někteří zaměstnanci či penzisté. Jak si správně splnit daňové povinnosti a přitom neplatit zbytečně vyšší daň z příjmu?

 

1) Nejen živnostníci podávají daňové přiznání

Odevzdat daňové přiznání na finančním úřadu musejí kromě živnostníků i například zaměstnanci mající jiné zdanitelné příjmy mimo závislou činnost za rok 2017 vyšší než 6 000 . „V takovém případě nemůže zaměstnanec požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

2) Sleva na poplatníka vždy 24 840 

V daňovém přiznání za rok 2017 uplatní všichni daňoví poplatníci slevu na poplatníka ve výši 24 840 . Bez ohledu na to, zdali jim zdanitelné příjmy plynuly po celý rok nebo pouze po část roku, a bez ohledu na to, zdali se jedná o zaměstnance, studenta, penzistu, či podnikatele.

 

3) Vyžádejte si potvrzení o zdanitelných příjmech

Zaměstnanci podávající daňové přiznání si musejí od všech zaměstnavatelů, u nichž pracovali během roku 2017, vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech za daný rok. Zaměstnanci, kteří pracovali v některém měsíci roku 2017 pro dva zaměstnavatele současně, a byla jim z obou mezd odvedena zálohová daň z příjmu, mají povinnost podat daňové přiznání. Tito zaměstnanci si musejí vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech od obou zaměstnavatelů.

 

4) Daňové zvýhodnění uplatní jen jeden z rodičů

Vždy jeden z rodičů může uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě se sice zvýšilo až během roku 2017, ale účinnost platí zpětně od začátku roku. „V daňovém přiznání za rok 2017 tak jeden z rodičů uplatní daňové zvýhodnění na první dítě ve výši 13 404 Kč, na druhé ve výši 19 404 Kč a na třetí a další dítě ve výši 24 204 Kč,“ upřesňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

5) Školkovné snižuje daň jen do nuly

Daňové slevy, mezi něž patří i školkovné, snižují přímo vypočtenou daň z příjmu. Za rok 2017 je možné uplatnit školkovné na každé dítě maximálně ve výši 11 000 . Z důvodu uplatnění školkovného nemůže vzniknout nárok na daňový bonus, ten je možné čerpat jen v případě, kdy daňové zvýhodnění na děti převýší vypočtenou daň z příjmu.

 

6) Nezapomeňte na daňové odpočty

Daňový základ snižují nezdanitelné položky dle § 15 zákona o dani z příjmů, mezi které patří při splnění zákonných podmínek kupříkladu odpočet úroků z úvěru na bydlení, dary, odpočet penzijního připojištění či doplňkového penzijního spoření, odpočet životního pojištění nebo příspěvky odborové organizaci. „Oproti roku 2016 je výhodnější zejména odpočet penzijních produktů a životního pojištění. U těchto finančních produktů může maximální daňový odpočet činit 24 000 Kč místo 12 000 Kč, jako tomu bylo za rok 2016,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

7) Slevy při využití paušálu

Při stanovení výdajů paušálem je možné v daňovém přiznání za rok 2017 uplatnit daňovou slevu na manželku s vlastními příjmy nepřesahujícími 68 000  ve výši 24 840  a daňové zvýhodnění na děti, což za rok 2016 možné nebylo. Podmínkou však je, že se výdajový paušál bude počítat z příjmu maximálně 1 000 000 .

 

8) Nechte si vrátit srážkovou daň

Podání daňového přiznání za rok 2017 je výhodné i pro penzisty či studenty, kteří si během roku přivydělávali v některých měsících pouze na dohody o provedení práce, přičemž nedostávali měsíční odměnu větší než 10 000  a nepodepsali prohlášení k dani. „V těchto případech vznikne díky uplatnění slevy na poplatníka v daňovém přiznání nárok na vrácení zaplacené daně z příjmu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

9) Daňové přílohy

K daňovému přiznání je potřeba přiložit všechny přílohy sloužící k vypočtení dílčího základu daně ze samostatné výdělečné činnosti, nájmu či ostatních příjmů nebo daňové přílohy prokazující nárok na některé daňové slevy (například školkovné) či daňové odpočty. Zaměstnanci musejí doložit i všechny potvrzení o zdanitelných příjmech.

 

10) Nárok na daňový přeplatek

Po odevzdání daňového přiznání může vzniknout nárok na daňový přeplatek, a to v případě, jsou-li zaplacené zálohy na dani z příjmu během roku vyšší než vypočtená daň z příjmu nebo vzniká-li nárok na daňový bonus. Pro vrácení daňového přeplatku je nutné vyplnit a podepsat žádost na poslední straně daňového přiznání.

 

Více: Jak na sociální pojištění za rok 2017? a Jak na zdravotní pojištění za rok 2017?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688