Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.03.2018 09:33:06

Americké statistiky z trhu práce poslaly akcie do nebes (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Fortbet ovládá Fortunu z 95,84 %. Firma bude pokračovat v procesu delistování akcií z pražské a varšavské burzy.

ČEZ prověří možnost vstupu bulharské vlády do prodeje svých tamních aktiv.

Unipetrol má nového šéfa. 

Futures na evropský akciový index Stoxx 50 ukazují na velmi slušný růst na počátku dnešní seance.

Dnešek je na nová makroekonomická data nudný, když nebude zveřejněno žádné zajímavé číslo. O to podstatnější však bude sledovat statistiky během následujících dní, kdy se dočkáme inflačních dat nebo průmyslové výroby z USA i Evropy, amerických maloobchodních tržeb či statistik z trhu nemovitostí.

Výsledky hospodaření dnes reportují německý výrobce elektřiny Innogy, švýcarské specializované pekařství Aryzta nebo italský distributor plynu Italgas.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové trhy v pátek vylétly do oblak. Index S&P 500 si polepšil o vysokých 1,7 %, když přes dvě procenta přidaly finanční domy, průmyslové podniky a informační technologie. Za celý týden si tak akcie celkově polepšily o 3,5 %. Důvodem pátečního strmého růstu byly statistiky z amerického trhu práce, které ukázaly na vysoký růst nových pracovních míst, zatímco růst hodinových výdělků zaostal za očekáváním, čímž zchladil spekulace na razantnější utahování měnové politiky.

Na příznivý vývoj navázaly i akcie obchodované v asijsko-pacifickém regionu. Mnoho z nich přidává více jak jedno procento, nejziskovějšími jsou pak ty jihokorejské, když tamní index Kosdaq uzavřel se ziskem 2,1 %. K dvěma procentům se přiblížily i hongkongské tituly, jejich index v závěrečných minutách přidává 1,9 %.

I evropské akcie by měly zahájit velmi slušným růstem. Během dneška by tak měly akciové trhy dovstřebávat páteční údaje, zítra však budou zveřejněna velmi důležitá inflační data a ve středu maloobchodní tržby v USA. Pokud čísla nenaznačí výraznější nárůst inflačních tlaků a realná data potvrdí současný silný hospodářský růst, cesta akciových titulů za vyššími zisky zůstane otevřená.

Fortuna Entertainment Group

Fortuna v pátek po uzavření trhu oznámila vypořádání transakce mezi svým majoritním akcionářem Fortbet Holdings a společností Franklin Templeton o nákupu více jak 5,5 mil. kusů akcií Fortuny. Výsledkem je, že Fortbet navýšil svůj podíl ve Fortuně na 95,84 %. Cena transakce oznámena nebyla, těžko tak odhadovat, zda byla výrazně odlišná od odkupní ceny 182,50 CZK v poslední dobrovolné nabídce, která však nebyla pro Franklin Templeton dostatečně vysoká. To tak může vysvětlovat zhruba 7,5% nárůst ceny akcií od ukončení období dobrovolné nabídky do pátečního zavíracího kurzu.

ČEZ

Mluvčí ČEZ Alice Horáková uvedla, že společnost prověří možnost vstupu bulharského státu do prodeje svých tamních aktiv. ČEZ již 23. února uzavřel smlouvu o prodeji s bulharskou společností Inercom, to však v zemi vyvolalo pochybnosti, zda tak malý podnik je schopen financovat a řídit strategicky důležité závody. Nedůvěra ve firmu se zvýšila i kvůli nejasnostem, z jakých zdrojů Inercom získal tak velký obnos peněz na financování transakce.

Velkou roli v celé kauze bude hrát i probíhající mezinárodní arbitráž, kterou ČEZ zahájil v polovině roku 2016 a ve které požaduje údajně až 500 mil. EUR. Dovedeme si tak představit, že součástí přizvání bulharské vlády k prodeji aktiv může být i dohoda o kompenzacích vznesených v souvislosti s touto arbitráží.

Unipetrol

V Unipetrolu došlo ke  změnám ve vedení. Dozorčí rada zvolila novým předsedou představenstva Krzysztofa Zdziarského s účinností od 10. března 2018 namísto dosavadního Andrzeje Modrzejewského. Místopředsedou představenstva se nově stal Tomasz Wiatrak.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688