Research (W4T.CZ)
Investice  |  10.03.2018 12:09:58

Fondy Templeton prodaly podíl ve Fortuně!

Kyperská společnost Fortbet Holdings, spadající pod skupinu Penta, se výrazně přiblížila plnému ovládnutí sázkové společnosti Fortuna. Svůj podíl ji totiž nakonec prodal i hlavní minoritní akcionář. Učinil tak před reportem loňských hospodářských výsledků, které Fortuna zveřejní ve čtvrtek 15. března.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Společnost Fortuna v regulatorním hlášení uvedla, že ji hlavní akcionářem Fortbet informoval o získání více než 5,5 milionu akcií Fortuna. Dle zprávy se má jednat o všechny akcie sázkové společnosti, které vlastnily fondy Franklin Templeton Investments.

Analytik Jiří Zendulka k transakci uvádí: Společnost Fortbet díky tomu navýšila svůj podíl ve Fortuně již na 95,84 %, když prodané akcie fondů Templeton představovaly podíl 10,61 %. Fortbetu se tak otevřela cesta k vytěsnění minoritních akcionářů. Vidina některých akcionářů, že po rozhodnutí o delistingu z pražské a varšavské burzy si „růstové akcie“ ponechají s možností obchodování na burze RM-Systém, se tak pomalu rozplývá. Očekávám ze strany Fortbet v nejbližší době svolání mimořádné valné hromady, rozhodnutí o vytěsnění a v závislosti na rychlosti posvěcení transakce ze strany regulátora možná již v letních měsících dokonání celého procesu. Neznámou zůstává jen cena vytěsnění, kterou musí určit posudek“.

Fortuna - firma za 10 miliard

Právě i jen cena transakce mezi Fortbet a fondy Templeton zůstává neznámou, jelikož nebyla zveřejněna. Vzhledem k tomu, že hlavní minoritní akcionář nechtěl kývnout ani na navýšenou nabídku posledního odkupu za 182,50 korun, musela být cena logicky vyšší. Akcie Fortunapátek na pražské burze uzavřely na 195 korunách. Pokud by například fondy Templeton prodaly za tuto cenu, Fortbet jim musel v pátek vyplatit téměř 1,1 miliardy korun.

Akcie Fortuna zaznamenaly své historické maximum o den dříve, když se v průběhu dne vyšplhaly na pražské burze až na 199 korun. V ten okamžik trh ocenil sázkovou společnost již na 10,35 miliardy korun.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688